Από το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ, θα μπορούν να γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής

16/7/2015

Από το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ, θα μπορούν να γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής Την δυνατότητα να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς πληρωμές από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Αλέξανδρος Μπαλτατζής), με την χρηματοδότησή τους από το «πακέτο Γιούνκερ», ύψους 35 δισ. ευρώ, δίνει απόφαση της Κομισιόν.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τη θέσπιση νέου προγράμματος στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα υπάρξει 100% ποσοστό συγχρηματοδότησης όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περίοδο 2007-2013. Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι από τα ελληνικά κρατικά ταμεία δεν θα χρειαστεί να βγει ούτε ένα ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι που συμμετέχουν στα αγροτικά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Γεωργοπεριβαλλοντικά κ.α.) της «τρέχουσας» προγραμματικής περιόδου.
Προϋπόθεση είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

«Δύο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση νέου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα σχέδια για να βοηθήσει την Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ της 12ης και 13ης Ιουλίου, αυτό θα συμβάλει στην κινητοποίηση άνω των 35 δισ. ευρώ, έως το 2020, για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών εταίρων της κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Τα δύο αυτό στοιχεία – οι μεταρρυθμίσεις και η κινητοποίηση κεφαλαίων υπέρ των επενδύσεων και της συνοχής – αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ευημερίας.

Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη θα ευνοήσει τις επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έρχεται ως συνέχεια της βοήθειας που χορήγησε ήδη η Επιτροπή στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπό μορφή τόσο οικονομικής στήριξης όσο και τεχνικής βοήθειας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά:

«Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση από όση έλαβε ολόκληρη η Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια , ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις: αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά. Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, χρειάζεται τώρα να ατενίσουμε το μέλλον. Αυτό το νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τα χρήματα».

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.