Αντιδρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στα νέα φορολογικά μέτρα

22.07.2015 

Αντιδρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στα νέα φορολογικά μέτρα
"Μπλόκο στο μνημόνιο" αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ -μέλος τη ΠΑΣΥ), ο πρόεδρος της οποίας, Ρίζος Μαρούδας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 21 Ιουλίου, κάλεσε σε αγώνα του αγρότες.
Ήδη τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν ενημερώσεις στα χωριά της περιοχής, ενώ το φθινόπωρο προβλέπεται "καυτό", καθώς όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ οι αγρότες καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός του αγώνα.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρούδας, τα άγρια αντιαγροτικά μέτρα του Μνημονίου Τσίπρα σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, η οποία μειώνει τις αγροτικές ενισχύσεις σε ποσοστό 60% μέχρι το 2019, θα ξεκληρίσει μαζικά και γρήγορα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και θα συγκεντρώσει την παραγωγή στα χέρια μεγαλοαργοτών και επιχειρηματιών.

Εξάλλου, ο κ. Μαρούδας ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα, καθώς λόγω του προβλήματος των τραπεζών οι αγρότες δεν μπορούν ούτε να προμηθευτούν τα απαιτούμενα εφόδια (πετρέλαιο, φυτοφάρμακα κ.λπ.) προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Διότι, όπως είπε, στην ουσία λόγω έλλειψης ρευστότητας έχουν σταματήσει οι αγρότες να καλλιεργούν και κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έχουν ούτε εισόδημα για το 2015.

Οι κτηνοτρόφοι

Δεν είναι μόνο η αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι που διαμαρτύρονται έντονα για τα κυοφορούμενα φορολογικά μέτρα. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τα νέα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, τα οποία θα οδηγήσουν, όπως επισημαίνει, στην εξαφάνιση της κτηνοτροφίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό στηρίζεται στα ακόλουθα:
1) Στο πρόβλημα με τους βοσκοτόπους, όπου εδώ και 3 χρόνια αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν επιλέξιμους βοσκοτόπους και δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις. Τώρα που ξεκινάει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 αν δεν αλλάξει κάτι θα έχουμε όλοι πρόβλημα.
2) Στην κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου και στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος με μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
3) Πολλοί αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους λόγω των νέων μέτρων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των ζωοτροφών και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής.
4) Στη σχεδιαζόμενη απότομη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
5) Στη σχεδιαζόμενη απότομη αύξηση των φόρων.
6) Τις ασθένειες που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και αφανίζουν κοπάδια χωρίς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ τον οποίο τον ξέρουμε μόνο από τα λεφτά που πληρώνουμε και
7) Στη μελλοντική κατάργηση της φέτας ως ελληνική προστατευμένη ονομασία προέλευσης που υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

"Είμαστε ένας κλάδος που στηρίζει τουλάχιστον 15 άλλα επαγγέλματα, δουλεύουμε 365 ημέρες τον χρόνο, δεν ξέρουμε από διακοπές, μπάνια, επιδόματα αδείας (μιας και είναι καλοκαίρι) και το μόνο που ξέρουμε είναι δουλειά μέσα στα χιόνια, στη βροχή και στον καύσωνα όλο τον χρόνο" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και τονίζεται. "Η απόσταση ανάμεσα στην εύλογη φορολόγηση και τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση είναι τόσο μεγάλη που πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος των μελών μας δεν θα μπορέσει να αντέξει. Αποτέλεσμα, να εξαρτηθούμε σαν χώρα ολοκληρωτικά από τις εισαγωγές, και κάποιοι στο εξωτερικό θα έχουν όφελος. Ενώ υπάρχουν οι προοπτικές λόγω αύξησης των εξαγωγών φέτας, η μεγάλη φορολόγηση θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά γιατί δεν θα συμφέρει τον κτηνοτρόφο να αυξήσει την παραγωγή του σε γάλα".

πηγη:www.paseges.gr