Έκτακτο σχέδιο Ολάντ για κτηνοτρόφους

22.07.2015

Έκτακτο σχέδιο Ολάντ για κτηνοτρόφους
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου για την εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους οι οποίοι, οργισμένοι με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αξόνων και τουριστικών σημείων της χώρας.
"Αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις. Ζήτησα να υπάρξει ένα έκτακτο πρόγραμμα για τους γάλλους κτηνοτρόφους και γαλακτοπαραγωγούς", ανακοίνωσε σήμερα ο Ολάντ. "Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι, έχουμε συνείδηση των δυσκολιών τους, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν, καθώς και βραχυπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή έκτακτης ανάγκης, τα οποία επίσης θα αποφασιστούν".

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει συγκαλέσει σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής κρίσης προκειμένου η κυβέρνηση να "ανταποκριθεί στην αγωνία των αγροτών".
Την ίδια ώρα, κτηνοτρόφοι που ήραν τη νύχτα τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στήσει την προηγουμένη γύρω από το Μον Σεν Μισέλ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά μέρη στη δυτική Γαλλία, απέκλεισαν εκ νέου σήμερα την πρόσβαση στο διάσημο αββαείο.

Σύμφωνα με την τοπική νομαρχία, είκοσι τρακτέρ έλαβαν θέση περιμετρικά του χώρου στάθμευσης των επισκεπτών του τουριστικού χώρου και έριξαν μπάζα σε έναν από τους δύο κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στο σημείο αυτό.

Σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από εκεί, εκατοντάδες νορμανδοί κτηνοτρόφοι, που έχουν συγκεντρωθεί από την Κυριακή στην πόλη Καν, συνεχίζουν σήμερα το αποκλεισμό του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου περιμετρικά την πόλης. Στην Καν αναμένεται το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ, ύστερα από αίτημα των αγροτικών συνδικάτων.

Οι κυριότερες προσβάσεις σε μια άλλη πόλη της Νορμανδίας, την Εβρέ, επίσης έχουν αποκλειστεί και πρόσθετα οδοφράγματα στήθηκαν σε άλλους οδικούς άξονες της περιοχής, κυρίως στην εθνική οδό που ενώνει την Καν με τη Ρεν, στη Βρετάνη, σύμφωνα με το ισχυρό συνδικάτο των κτηνοτρόφων FNSEA.

Οι γάλλοι κτηνοτρόφοι εντείνουν εδώ και εβδομάδες τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, σφαγείων και τουριστικών σημείων. Από την Κυριακή οι κινητοποιήσεις τους έχουν επικεντρωθεί στη δυτική Γαλλία, την πλέον πληγείσα περιοχή από την κρίση που μαστίζει τον τομέα.

πηγη:www.paseges.gr