Γ. Βεβελάκης: Όπου είναι εφικτό οι εταιρίες λιπασμάτων θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων μετά την αύξηση του ΦΠΑ

20/7/2015

Γ. Βεβελάκης: Όπου είναι εφικτό οι εταιρίες λιπασμάτων θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων μετά την αύξηση του ΦΠΑ Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, το νέο καθεστώς ΦΠΑ με τα αγροτικά εφόδια, δηλαδή λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό και φυτοπροστατευτικά προϊόντα να έχουν μεταταχθεί στο 23%.
Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Βεβελάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει πρόκειται για ένα ακόμα κακό μέτρο για τον αγροτικό κλάδο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι εταιρείες μελετούν τρόπους απορρόφησης μέρους της αύξησης όπου αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα για το θέμα αύριο 21/7, ο Σύνδεσμός έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Βεβελάκη στον ΑγροΤύπο:
  • Κ. Βεβελάκη, πως σχολιάζεται την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα λιπάσματα;
Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ακόμα άσχημο μέτρο – μεταξύ των άλλων, όπως η αύξηση της φορολογίας κ.α. – στον αγροτικό κλάδο. Αυτή η αύξηση του ΦΠΑ της τάξεως του 10% (από το 13% στο 23%) αφορά δύο κατηγορίες αγροτών. Αυτών που διατηρούν βιβλία και αυτών που δεν διατηρούν. Η πρώτη κατηγορία θα εκπέσει το ΦΠΑ οπότε γι’ αυτούς δεν θα είναι έξοδο, ωστόσο όμως θα χρειάζονται μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης αφού οι τελικές τιμές των λιπασμάτων θα είναι αυξημένες. Στην δεύτερη κατηγορία θα αποτελεί επιπλέον κόστος. Και για τις δύο κατηγορίες όμως αποτελεί πρόβλημα.
  • Θα μπορέσει η βιομηχανία να απορροφήσει μέρος αυτής της αύξησης των τιμών;
Αυτό που θα συζητήσουμε και με το υπουργείο – σε συνάντηση που έχουμε αύριο με τον Αν. Υπουργό κ. Αποστόλου – είναι η ανεύρεση τρόπων ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες. Από την πλευρά των εταιριών αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής: Στους κερδοφόρους ισολογισμούς που υπάρχουν, τα καθαρά κέρδη είναι της τάξεως του 5 – 7%. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η αύξηση του 10% δεν μπορεί να απορροφηθεί ότι και αν κάνουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα να μην «περάσουμε» ενδεχόμενες αυξήσεις για να βοηθήσουμε τους αγρότες. Αν δεν «ζήσει» ο αγροτικός κλάδος θα «πεθάνουμε» και εμείς.
  • Έχετε υπολογίζει τον αντίκτυπο αυτών τω ν νέων μέτρων στην κατανάλωση λιπασμάτων;
Επειδή είναι ένα κομμάτι που δεν αφορά μόνο το θέμα του ΦΠΑ αλλά όλα τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στον αγροτικό κλάδο είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης υπολογίζεται στα 20% αλλά είναι ένα πολύ αυθαίρετο ποσοστό. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πρώτα τι θα ψηφιστεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή και μετά να μιλήσουμε. Ελπίζω ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Αν ισχύσει όμως ότι έχει γίνει σήμερα γνωστό τότε θα επηρεάσει πολύ αρνητικά η κατανάλωση.
  • Μετά από 3 εβδομάδες που οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές πως διαμορφώνεται σήμερα των θέμα των εισαγωγών πρώτων υλών καθώς και των πληρωμών των προμηθευτών σας;
Από τις πληροφορίες που έχω από τα μέλη μας έχουν «περάσει» ελάχιστες πληρωμές. Όπως γνωρίζουμε όλοι αυτήν τη στιγμή διανύουμε μια σεζόν που δεν κάνουμε πολλές εισαγωγές πρώτων υλών. Επίσης, δεν έχουμε καταλάβει πως αξιολογούνται ακόμα οι πληρωμές από την αρμόδια επιτροπή αφού κάποιες εγκρίνονται και κάποιες όχι. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι και αυτή την στιγμή παραμένει δύσκολη η εισαγωγή πρώτων υλών.

πηγη:www.agrotypos.gr