Με άμεσες ως 1.250 ευρώ στους μικρούς καλλιεργητές

02/10/2015

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η αίτησης απένταξης από το καθεστώς υποβάλλεται μέχρι την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.Κοντονής Γιώργος
Αυτόματα στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών για τα έτη 2015-2019 εντάσσονται όσοι δικαιούνται να λάβουν άμεσες ενισχύσεις το 2015, συμπεριλαμβανομένων τσεκ, συνδεδεμένης και ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, αθροιστικά ύψους έως 1.250 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαδικασία που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η αίτησης απένταξης από το καθεστώς υποβάλλεται μέχρι την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι μπουν στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών εξαιρούνται από τις κυρώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και τις δεσμεύσεις της πράσινης ενίσχυσης, ωστόσο σε περίπτωση που τα επόμενα χρόνια η αξία των δικαιωμάτων τους αυξηθεί, δεν μπορούν να λάβουν πάνω από 1.250 ευρώ, εκτός αν απενταχθούν. Όσοι δικαιούχοι θέλουν να απενταχθούν, μπορούν από φέτος μόλις τους κοινοποιηθεί ότι εντάσσονται στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών, να συμπληρώσουν μία αίτηση, ωστόσο μετά δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο καθεστώς για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, σημειώνεται ότι όσοι συμμετάσχουν στο Μέτρο ανάπτυξης μικρών εκμεταλλεύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που προβλέπει πριμ έως 15.000 σε κατόχους μικρού κλήρου, δεν μπορούν να εισαχθούν στο εν λόγω καθεστώς, σύμφωνα με την εγκύκλιο.
1. Προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών το έτος 2015
Σύμφωνα με το άρθρο 61 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το άρθρο 32 της υπ' αριθμ. 104/7056/2015 ΥΑ (ΦΕΚ 147/Β), όπως τροποποιημένη ισχύει, θεσπίζεται το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών για την προγραμματική περίοδο 2015-2019.
1.2 Ένταξη στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών το 2015
Σύμφωνα με το άρθρο 32 της υπ' αριθμ. 104/7056/2015 ΥΑ, η ένταξη του γεωργού στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών γίνεται το έτος 2015 και ισχύει για όλη την προγραμματική περίοδο 2015-2019.
Για λόγους απλούστευσης του καθεστώτος, εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών όλοι οι γεωργοί, οι οποίοι πληρούν τον ορισμό του μικρού καλλιεργητή, όπως περιγράφεται στο σημείο 1.1 της παρούσας.
1.3 Απένταξη από το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών
Ο γεωργός, ο οποίος έχει ενταχθεί αυτόματα στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών, έχει κάθε έτος ενίσχυσης την δυνατότητα απένταξης από το καθεστώς, αρχής γενομένης από το έτος 2015.
Η απένταξη θεωρείται οριστική, δεν είναι δηλαδή δυνατό να ενταχθεί ξανά στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών σε επόμενο έτος.
2.1 Ενημέρωση γεωργών του κατ’ εκτίμηση ποσού για το ύψος των δικαιούμενων άμεσων ενισχύσεων το 2015
Αρχές Οκτωβρίου 2015 οι γεωργοί λαμβάνουν, με κάθε πρόσφορο μέσο, ενημέρωση για τον κατ' εκτίμηση υπολογισμό των άμεσων ενισχύσεων, που δικαιούνται το 2015.
· Όσοι γεωργοί εκτιμάται ότι δικαιούνται να λάβουν ποσό μικρότερο ή ίσο των 1.250 ευρώ εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών και έχουν δικαίωμα απένταξης ήδη από το 2015.
· Όσοι γεωργοί εκτιμάται ότι δικαιούνται να λάβουν ποσό μεγαλύτερο των 1.250 ευρώ δεν εντάσσονται στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών.

2.3. Αίτηση απένταξης από το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών για το έτος 2015
1. Οι γεωργοί, που εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών το 2015, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απένταξη τους το 2015.
2. Σε περίπτωση μη υποβολής αιτήματος απένταξης, ο γεωργός παραμένει ενταγμένος στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών και έχει την δυνατότητα να απενταχθεί σε επόμενο έτος αιτήσεων, αρχής γινομένης από το 2016.
3. Για την απένταξη από το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών οι γεωργοί υποβάλλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέσω ειδικά διαμορφωμένης διαδικτυακής εφαρμογής.

3.1. Υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης απένταξης
1. Η αίτηση απένταξης από το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών το έτος 2015 (στο εξής “αίτηση απένταξης”) υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής στην ιστοσελίδα https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/bpe
2. Υπόδειγμά της αίτησης απένταξης περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της παρούσας εγκυκλίου.
3. Η αίτηση απένταξης υποβάλλεται στη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή είτε από τον ίδιο τον γεωργό (αίτηση οnline ) είτε μέσω ενός πιστοποιημένου φορέα υποδοχής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (Φορέας Α' βαθμού ή Β' βαθμού) της επιλογής του, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί για την γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της γεωργικής του εκμετάλλευσης.
4. Προκειμένου να υποβληθεί η αίτησης απένταξης στην εν λόγω διαδικτυακή εφαρμογή είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση προσωπικού λογαριασμού. Οι χρήστες, για τους οποίους έχει ήδη ενεργοποιηθεί λογαριασμός Υποβολής ΕΑΕ2015 ή ΜΔΒΕ 2015, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο κωδικό.



Διαβάστε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
Ενημερωτικό δελτίο για το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών 2015.pdf
Εγχειρίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικασιών για το καθεστώς μικρών καλλιεργητών του έτους 2015.pdf

πηγη:www.agronews.gr