Όλα τα κάστανα της Ζαγοράς ζητάνε να αγοράσουν οι Ιταλοί

12/10/2015

Κρόκου Μαρία
Τουλάχιστον στα υψηλά περσινά επίπεδα φαίνεται ότι θα διαµορφωθούν οι τιµές παραγωγού για τα κάστανα της φετινής σοδειάς, που θα προοριστούν στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ζαγοράς, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες µέρες τις παραλαβές, σύµφωνα µε τον προϊστάµενο παραγωγής και διακίνησης του Συνεταιρισµού, Αντώνη Σπανό. Σηµειώνεται ότι πέρυσι οι τιµές παραγωγού για την πρώτη κατηγορία ήταν 3,50 ευρώ το κιλό, για τη µεσαία 3 ευρώ και για την τελευταία 2,30 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγµής οι ποσότητες που έχει παραλάβει ο Συνεταιρισµός συνίστανται σε καρπούς ποιοτικούς και µεγάλου µεγέθους, όπως παρατηρείται και στην Κρήτη.

Οι υψηλές τιµές έγκεινται στη πολύ µεγάλη ζήτηση που έχει το προϊόν απ’ το εξωτερικό τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της σηµαντικής µείωσης στην παραγωγή της Ιταλίας από την σφήκα της καστανιάς που έχει προσβάλλει τα φυτά. «Η ζήτηση φέτος είναι ακόµα µεγαλύτερη», υπογραµµίζει ο κ. Σπανός, συµπληρώνοντας ότι οι χονδρέµποροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για όλες τις ποσότητες που θα συγκεντρώσει ο Συνεταιρισµός.
Η έντονη ζήτηση τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται και στα Χανιά, µε την τιµή παραγωγού να είναι τώρα στα «2,40-2,70 ευρώ το κιλό», σηµειώνει ο Γιάννης Λουφαρδάκης, µέλος του ∆.Σ. του Α. Σ. Καστανοπαραγωγών Χανίων. Λόγω της ζήτησης έχει αυξηθεί η καλλιεργητική φροντίδα, γεγονός που πιθανόν συνέβαλε στη φετινή παραγωγή στην Ελλάδα που προβλέπεται στους 18.000 τόνους, σύµφωνα µε τον ερευνητή του Ινστιτούτου ∆ασικών Ερευνών Στέφανο ∆ιαµαντή.
Στα Χανιά «η χρονιά φαίνεται πολύ καλή φέτος (µεγάλα και καθαρά κάστανα) λόγω των βροχών του καλοκαιριού, καθώς οι καστανιές θέλουν πρώιµο νερό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λουφαρδάκης.

πηγη:www.agronews.gr