Βοήθεια για το καλαμπόκι οι προβλέψεις της Κομισιόν

 22/10/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Περιθώρια ανόδου των τιµών στο καλαµπόκι αφήνουν οι πρόσφατες βραχυπρόθεσµες εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες κάνουν λόγο για αισθητά µειωµένες αποδόσεις αλλά και εκτάσεις.
Βέβαια, προς το παρόν ο αντίκτυπος αυτών των προβλέψεων δεν έχει φανεί στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Μειωμένες αποδόσεις (-22%) και εκτάσεις (-3%) φτιάχνουν κλίμα για τις τιμές, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για το 2015-2016.
Πιο αναλυτικά, όπως σηµειώνει στην έκθεσή της η Κοµισιόν αν και η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ θα είναι αυξηµένη και αναµένεται να φτάσει τους 301,9 εκατ. τόνους βρίσκεται χαµηλότερα από τα περσινά επίπεδα-ρεκόρ σε ποσοστό µείον 8%. Η µείωση αυτή είναι βασικό αποτέλεσµα της µείωσης των αποδόσεων (-7%) κυρίως για το καλαµπόκι και της οριακά µικρότερης καλλιεργήσιµης έκτασης (-1%) για τα σιτάρια.



Σε χαµηλά 5ετίας η παραγωγή καλαµποκιού της ΕΕ
Συγκεκριµένα, για το καλαµπόκι οι αναλυτές της Κοµισιόν αναµένουν για το 2015 µείωση των αποδόσεων της τάξης του 22% σε σύγκριση µε τη σοδειά του 2014 και µείωση κατά 12% σε σύγκριση µε το µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού (καύσωνας, ξηρασία). Επίσης, η Κοµισιόν εκτιµά ότι έχει σηµειωθεί και µια µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων κατά 3%, οπότε συνολικά η φετινή παραγωγή καλαµποκιού της ΕΕ αναµένεται να είναι µειωµένη κατά 25% σε σχέση µε το 2014, στους 58,4 εκατ. τόνους. Πρόκειται για τη µικρότερη παραγωγή του προϊόντος στην ΕΕ από το 2010, σύµφωνα µε την Κοµισιόν.

Συν 4,8% στην παραγωγή σκληρού

Παράλληλα, η παραγωγή σκληρού σιταριού της ΕΕ αναµένεται να είναι αυξηµένη κατά 4,8% σε σύγκριση µε το 2014, κυρίως λόγω της αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων. Μεταξύ των κύριων παραγωγικών χωρών για το προϊόν µόνο στην Ελλάδα µειώθηκαν οι εκτάσεις ενώ Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία αύξησαν τα στρέµµατα µε σκληρό.
Το σκληρό σιτάρι έγινε πιο ελκυστικό λόγω των περσινών καλών τιµών του και γιατί κάποια κράτη µέλη αποφάσισαν να χορηγήσουν συνδεδεµένη στήριξη από το 2015 και έπειτα. Συνολικά η παραγωγή σκληρού της ΕΕ για το 2015 υπολογίζεται στους 8 εκατ. τόνους.

Ισορροπία στην αγορά ζάχαρης

Η µεγάλη µείωση στην παραγωγή ζάχαρης της τάξης του 21% σε σχέση µε την περασµένη σεζόν θα οδηγήσει σε ισορροπία την αγορά της ΕΕ το 2015-2016. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης το 2015-2016 αναµένεται να κυµανθεί περίπου στους 15,3 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της µείωσης της έκτασης καλλιέργειας τεύτλων το 2015 (κατά µέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό -14%) σε σχέση µε το 2014.
Μεγάλη µείωση, πάνω από 30%, παρουσίασαν οι εκτάσεις τεύτλων σε ∆ανία, Βρετανία, Ελλάδα και Σουηδία.
Ωστόσο, η µειωµένη παραγωγή ζάχαρης της ΕΕ δεν αναµένεται να οδηγήσει άµεσα σε αύξηση των τιµών λόγω των υψηλών αποθεµάτων από την περασµένη σεζόν (περίπου 3 εκατ. τόνοι) που µεταφέρονται µε το σύστηµα των ποσοστώσεων στη φετινή χρονιά.

Συν 1% στις παραδόσεις γάλακτος

Οριακή αύξηση µόλις κατά 1% το 2015 στις παραδόσεις γάλακτος σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά παρά την πτωτική πορεία των τιµών για το προϊόν, προβλέπει η Κοµισιόν. Επίσης, είναι πιθανό να αυξηθούν οι παραδόσεις και µέσα στο 2016. Μεγάλες αυξήσεις παραγωγής αναµένονται σε Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Βρετανία, Ισπανία και ∆ανία, ενώ µειωµένη µες το 2015 θα είναι η παραγωγή σε Γαλλία και Γερµανία.

Αύξηση 2% στην κατανάλωση κρέατος στην Ένωση

Ακόµα µεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά κρέατος στην ΕΕ για το 2015 προβλέπει η Κοµισιόν, η οποία θα συνοδευτεί από µια αύξηση της τάξης του 2% στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Σταθερή, εκτιµάται ότι θα είναι η ανάπτυξη του κλάδου των πουλερικών.
Τέλος, σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι καλές εξαγωγές βοδινού κρέατος και ζώντων αγελάδων στην Τουρκία θα ελαφρύνουν την πίεση στην αγορά βοδινού της ΕΕ.
 
πηγη:www.agronews.gr