Εντός εβδομάδας ανοίγουν νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

 07/10/2015

Ο υφυπουργός ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.Στις πρώτες προδημοσιεύσεις κοινοτικών προγραμμάτων για μικρές επιχειρήσεις, μεταποιητικό τομέα, τουρισμό και ανέργου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλή ο υφυπουργός ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο υφυπουργός ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Παράλληλα μίλησε και για μια στροφή των νέων προγραμμάτων «στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα καινοτομικά παραγωγικά συστήματα, με εξαγωγικές δραστηριότητες».
Σε κλαδικό επίπεδο, όπως είπε, ο ευρύτερος αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα βασίζεται στη στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης» με έμφαση σε:
1. Αγρο-διατροφή
2. Βιοεπιστήμες, Υγεία - Φάρμακα,
3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
4. Ενέργεια
5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη
6. Μεταφορές
7. Υλικά – κατασκευές
8. Τουρισμός – Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες

Oι πρώτες ενέργειες
Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, θα εκδοθεί πρόσκληση για δράσεις εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, με δυνητικά ωφελούμενες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.
Θα παρουσιαστεί, επίσης, δράση ανάπτυξης της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Έμφαση θα δοθεί σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ και θα αφορά μέχρι και 2.500 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Μια τρίτη δράση που θα παρουσιαστεί άμεσα αφορά πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στήριξης της απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, που αφορούν 65.000 ανέργους.
Εντός του επόμενου μήνα προχωρά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές - δανειολήπτες και το συντονισμό του έργου όλων των συναρμόδιων φορέων.
Φέτος θα προχωρήσει και η πρώτη δράση υπέρ της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, ενός τομέα που ακμάζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα του βήματα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης θα ενεργοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της σύστασης και της λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

πηγη:www.agronews.gr