Αρχίζει η προετοιμασία για τα προγράμματα

12/10/2015

Κοντονής Γιώργος
Μόνο οι δράσεις των Συµβούλων και η Κατάρτιση από τα συνολικά 17 Μέτρα των νέων Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αναµένεται να προκηρυχτούν µέχρι τα τέλη του 2015,
όπως αποκαλύπτει σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda, την ώρα που το χρονοδιάγραµµα, ακόµα και τα κονδύλια για τα υπόλοιπα Μέτρα, είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µε την κατάσταση των ανειληµµένων υποχρεώσεων του «Μπαλτατζή».
Μπορεί να τρέξουν από φέτος οι Σύμβουλοι, την άνοιξη του 2016 οι Νέοι Αγρότες, ενώ αργούν οι προσκλήσεις για Σχέδια Βελτίωσης
Ακόµα και να έρθει δηλαδή η έγκριση του οδηγού των νέων Προγραµµάτων από την Κοµισιόν µέσα στον Οκτώβριο, όπως λένε οι διαχειριστικές αρχές, τα κονδύλια και το ύψος των ενισχύσεων όλων των δράσεων ακόµα παίζονται στον όγκο των επενδυτικών έργων της προηγούµενης περιόδου που θα µεταφερθούν προς πληρωµή από το νέο Πρόγραµµα.

Θέλουν ακόµα δουλειά οι Νέοι

Σύµφωνα λοιπόν µε τις έως τώρα εκτιµήσεις, οι προσκλήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση αναµένονται στα τέλη του 2016, ίσως και το 2017, ενώ ακόµα και το πριµ πρώτης εγκατάστασης θέλει αρκετή δουλειά ακόµα ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά για να είναι έτοιµο προς προκήρυξη. Ώριµα µέχρι τώρα για να µπουν σε ράγες στις αρχές του επόµενου έτους, δείχνουν να είναι οι επιδοτήσεις για τις Οµάδες Παραγωγών, οι ενισχύσεις Συστηµάτων Ποιότητας και οι ενισχύσεις για την ίδρυση µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές. Όσον αφορά στα γεωργοπεριβαλλοντικά και την εξισωτική, πρέπει πρώτα να λυθεί το θέµα µε τα βοσκοτόπια, την χαρτογράφηση και άλλης τεχνικής φύσεως προβλήµατα, πριν ακόµα ξεκινήσει η σύνταξη των ΚΥΑ.

Το βήµα παραπάνω
Το µεγάλο ζήτηµα όµως δεν είναι τόσο πολύ το χρονοδιάγραµµα, όσο ο σωστός τρόπος υλοποίησης του µοναδικού επενδυτικού εργαλείου για τα επόµενα 5-7 έτη, ώστε να πάνε ένα βήµα παραπέρα τους δικαιούχους και να αποκτήσουν ουσιαστικό αντίκρισµα, µετά από 20 έτη σερί, στρεβλώσεων, κακοδιαχείρισης, και αποτυχίας στην αναβάθµιση της υπαίθρου.

Όσοι ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τα νέα Μέτρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει η δυνατότητα υποβολής ενιαίου φακέλου για πολλά Μέτρα µαζί, µε πρόκριµα κυρίως στους ηλικιακά νέους, τους κατόχους κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων και στις συλλογικές προσπάθειες.

Μέχρι στιγµής έχουν δηµοσιοποιηθεί και πάρει το δρόµο τις έγκρισης από τα 17 Μέτρα οι δράσεις των Συµβούλων, Κατάρτισης, Leader, ενισχύσεων σε Οµάδες Παραγωγών, Συστηµάτων Ποιότητας και Συνεργασίας όπως παρουσιάζονται στις επόµενες σελίδες. Συνοπτικά πάντως προγραµµατίζονται οι εξής αλλαγές όσον αφορά στο σύνολο, την παλέτα των Προγραµµάτων:

Σχέδια Βελτίωσης: Επιδοτούν την αγορά γης και ενισχύουν οµαδικές επενδύσεις

Μεταποίηση: Ανοίγεται σε κλάδους όπως η κλωστική κάνναβη, επιδοτεί εκκοκιστήρια, ζυθοποιίες, αποστάγµατα, αλευρόµυλους, παραγωγή σπόρων

Σπάνιες φυλές: Μέσα και οι αρσενικοί χοίροι

Νιτρορύπανση: Ειδικό πρόγραµµα για δενδρώδεις µε ενσωµάτωση της πεδιάδας Άρτας-Πρέβεζας και την υποχρεωτική χρήση συµβουλευτικών υπηρεσιών (µόνο για δενδροκαλλιέργειες).

Σύµβουλοι: Έως 1.500 ευρώ ανά συµβουλή και µε όριο τις τρεις παροχές στην πενταετία

Κατάρτιση: Καλύπτει δαπάνες για επισκέψεις σε αγροκτήµατα του εξωτερικού και ανταλλαγές αγροτών.

Εξισωτική: Αλλάζουν οι µειονεκτικές περιοχές από το 2017

∆άσωση: Στα 100 ευρώ ανά στρέµµα το πριµ

Βιολογικά: Συµπεριλαµβάνονται φρούτα και λαχανικά

Συστήµατα Ποιότητας: Έξι νέοι τοµείς συµπεριλαµβανοµένου του ECOLabel στο βαµβάκι.

Ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων: Πριµ 15.000 ευρώ.

Άνοιγµα νέων επιχειρήσεων: Ενίσχυση έως 50.000 ευρώ.

  programmata agrotikis anaptixis_2014-2020.pdf

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.