Ετοιμάζονται ενιαίοι κανόνες εισφορών - παροχών για ΟΓΑ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία

08.10.2015 

Ετοιμάζονται ενιαίοι κανόνες εισφορών - παροχών για ΟΓΑ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία
Τάσεις για συγκερασμό των διαφορετικών αντιλήψεων που έχουν διατυπωθεί στην Επιτροπή των Σοφών για το ασφαλιστικό εμφανίστηκαν χθες, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, κατά την τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση της πριν την παράδοση του πορίσματος τις στις 14 Οκτωβρίου στον υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλου.
Πληροφορίες, μέσω διαρροών, αναφέρουν πως στο τελικό ενιαίο κείμενο αναμένεται να υπάρξει συγκερασμός κυρίως μεταξύ της άποψης που θέλει ενιαίους κανόνες εισφορών - παροχών, οι οποίοι θα φέρουν μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και εκείνης που φέρνει το αυστραλιανό μοντέλο στην Ελλάδας, με το οποίο θα εισαχθεί μία προνοιακή σύνταξη γύρω στα 411 ευρώ με βάση εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά κριτήρια.

Τρεις βασικές διαφορετικές αντιλήψεις για το πως θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας συγκρούονται στα πλαίσια της Επιτροπής Σοφών, την οποία συνέστησε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, οι αντιλήψεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Η επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόταση αυτή οδηγεί σε μειώσεις παλαιών και νέων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίες φθάνουν ακόμη και το 10,5%. Έτσι προστατεύονται οι χαμηλές συντάξεις, δηλαδή εκείνες που βρίσκονται κάτω από τα 1000 ευρώ, δηλαδή κυρίως του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

2. Η ταχύτερη πλήρης εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 3863/2010 που προβλέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις θα μειωνόταν στο 45-50% (από το 75-80% που είναι μέχρι τώρα), στα επόμενα δέκα χρόνια και όχι στα επόμενα 20 με 25 χρόνια, όπως προκύπτει από τη σημερινή εκδοχή του εν λόγω νόμου. Έτσι θα μειώνονταν οι νέες συντάξεις 30% κατά τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι αρχικά προβλέπεται.

3. Η εφαρμογή στην Ελλάδα του συστήματος ασφάλισης σύνταξης που ισχύει στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με αυτό, καταβάλλονται ιδιαίτερα χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές και συνεπώς αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις κατώτατες συντάξεις, που κατά αναλογία, δίδονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αυστραλιανό μοντέλο, το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις φθάνει ακόμα και το 41,5%.

Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πως "θα υπάρξει προστασία των μικρών συντάξεων" .

Νωρίτερα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διεξήχθη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να μην μειωθούν συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ .

Για να αντιμετωπίσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να μειώσεις τις επικουρικές συντάξεις, μπορεί να αυξηθούν οι εισφορές, αν και κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα παρά για ένα χρόνο, δήλωσε επίσης έξω από Μέγαρο Μαξίμου.

πηγη:www.paseges.gr