Κλειδί για την ανάπτυξη της προβατοτροφίας η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής

17.11.2015 

Κλειδί για την ανάπτυξη της προβατοτροφίας η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής«Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον τομέα της προβατοτροφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές της αγοράς θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής» τονίστηκε μεταξύ άλλων από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, κατά την διάρκεια συνάντησης με εμπειρογνώμονες του τομέα στις 13 Νοεμβρίου.
Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχεται ο τομέας από τις εισαγωγές, οι οποίες καλύπτουν το 15% των αμνών που καταναλώνονται στην ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω συνάντησης οι δύο οργανώσεις υπογράμμισαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο τομέας του πρόβειου κρέατος της ΕΕ, και ζήτησαν να ληφθούν εντατικότερα μέτρα προώθησης, μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά και περικοπή της γραφειοκρατίας προς όφελος του τομέα.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην συνάντηση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το πρόβειο κρέας των Copa – Cogeca, κ. Charles Sercombe είπε: «Χαιρετίζουμε την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτή την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τομέα, δεδομένου ότι διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας των αγροτικών περιοχών, στην ανάπτυξη τους και στην απασχόληση, καθώς σε αυτές τις περιοχές συχνά δεν υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις εργασίας. Ο τομέας διαδραματίζει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο, καθώς στο 70% των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά μειονεκτήματα στην ΕΕ βόσκουν πρόβατα, διατηρώντας τα λιβάδια και τα βοσκοτόπια τους. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον τομέα της προβατοτροφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές της αγοράς θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχεται ο τομέας από τις εισαγωγές, οι οποίες καλύπτουν το 15% των αμνών που καταναλώνονται στην ΕΕ. Μεσοπρόθεσμα, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχουν καλές ευκαιρίες για τον τομέα».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διατηρήσει τον τομέα δυναμικό, μερικά προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:
-Ώθηση στα μέτρα προώθησης και δημιουργία νέων νόστιμων συνταγών για να γίνει πιο ελκυστικό το αρνί.
-Αύξηση της διαφάνειας στην αγορά, υποβολή εκθέσεων μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών πρόβειου κρέατος.
-Μείωση της γραφειοκρατίας που καταπνίγει την καινοτομία
-Μεγαλύτερη ανοχή σε ακούσια παραπτώματα των παραγωγών ώστε να μην τιμωρούνται άδικα στα πλαίσια της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα οι απώλειες ενωτίων και μικρές παραβιάσεις των μέτρων της πολλαπλής συμμόρφωσης.
-Αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται  από επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων όπως οι λύκοι.

Σημειώνεται πως έχουν προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο έτος ακόμη δύο συνεδριάσεις της εν λόγω ομάδας ειδικών, με στόχο να παρουσιαστούν τα συμπεράσματά της τον Μάιο του 2016 στον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., κ. Phil Hogan, προς όφελος του τομέα.

πηγη:www.paseges.gr