«Πράσινο φως» από την Commission για επιστροφή ενισχύσεων στους αγρότες

23.11.2015

«Πράσινο φως» από την Commission για επιστροφή ενισχύσεων στους αγρότες
Η επιστροφή ποσού ύψους 16.705.610 € αντιστοιχεί στους έλληνες αγρότες, από ένα σύνολο 410.000.000 € επιστροφών ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. την απόφαση επιστροφής 410 εκατομμυρίων € για τους ευρωπαίους αγρότες.

Όπως αναφέρεται, λόγω της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ του 2013, σχετικό ποσό αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό για γεωργικές κρίσεις, το οποίο αν δεν χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους επιστρέφεται στους αγρότες.

Σημειώνεται πως παρά τις δυσκολίες σε ορισμένους κλάδους του γεωργικού τομέα κατά το παρελθόν έτος, δεν απαιτήθηκε το 2015 η χρησιμοποίηση του αποθεματικού αυτού. Τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2015 χρηματοδοτήθηκαν από τα υπάρχοντα διαθέσιμα του προϋπολογισμού το 2015, ενώ η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 500.000.000 €, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, χρησιμοποιεί κονδύλια της ΕΕ μόνο από τον προϋπολογισμό του 2016.

Επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζεται πως η έννοια του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα και ο μηχανισμός επιστροφής συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ του 2013 και εφαρμόστηκαν πρώτη φορά για το οικονομικό έτος 2014.

Η κράτηση εφαρμόζεται μόνο για ποσά άμεσων ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα 2000 ευρώ και δεν αφορά τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, όπου οι άμεσες ενισχύσεις εξακολουθούν να είναι σταδιακές.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.