Πίεση από την Ιταλία για τα σιτάρια

23/12/2015

Παπαδογιάννης Γιάννης
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, οι τιµές εξαγωγής για το προϊόν µε 50% υαλώδη κυµαίνονται στα 260-265 ευρώ/τόνο FOB ελληνικό λιµάνι. Οι έµποροι για την ώρα κρατιούνται ακόµα και δεν ρευστοποιούν τις διαχειρίσιµες πλέον θέσεις τους.

Οι τοπικοί µύλοι πληρώνουν 265-270 ευρώ/τόνο παραδοτέα αναλόγως ποιότητας. Όσον αφορά τις σπορές της επόµενης σοδειάς, φαίνεται καθαρά αύξηση στρεµµάτων πανελλαδικά µε ορισµένες εξαιρέσεις στη Β. Ελλάδα.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο η συνεχιζόµενη πτωτική πορεία του πετρελαίου σε συνδυασµό µε την άνοδο του δολαρίου πιέζει τα δηµητριακά. Η ανακοίνωση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια ενίσχυσε το δολάριο καθιστώντας τις χρηµατιστηριακές τιµές εµπορευµάτων ακριβές. Ως αποτέλεσµα όλα τα δηµητριακά κατέγραψαν απώλειες. Στα θεµελιώδη για τα µαλακά δεν υπάρχουν αλλαγές οπότε οι αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στην έλλειψη ζήτησης σε όλα εµπορεύµατα. Στη Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη τα αποθέµατα είναι περισσότερα από επαρκή. Οι τιµές συµβολαίων Μαρτίου 2016 κυµαίνονται  στα 174-175  ευρώ, καταγράφοντας µικρές απώλειες από την προηγούµενη εβδοµάδα. Αναµένουµε πλέον να δούµε πως θα αντιδράσει η αγορά από την αποδυνάµωση του ευρώ.

Απώλειες στη Φότζια
Στη λίστα της Φότζια οι τιµές αδυνατούν να αντιδράσουν και χάνουν πάλι έδαφος, σηµειώνοντας απώλειες 7 ευρώ/κιλό. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 270-275 ευρώ στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 60%) στα 265-270 ευρώ στην αποθήκη του παραγωγού.  Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο Μιλάνο µε τις τιµές να χάνουν µόνο 2 ευρώ/τόνο. Οι εξαιρετικές ποιότητες κυµαίνονται µεταξύ 282-287 ευρώ. Στην Γαλλία έχει βρεθεί ισορροπία στα 270 ευρώ/τόνο σε γαλλικό λιµάνι. Η αύξηση των αµερικανικών επιτοκίων θα πιέσει το ευρώ, εποµένως µπορεί σύντοµα να δούµε τις ευρωπαϊκές σοδειές να ανακάµπτουν. Βέβαια κάθε ανοδική αντίδραση βρίσκει εµπόδιο στα αυξηµένα νούµερα παραγωγής του Καναδά (5,4 εκατ. τόνοι).  
 
πηγη:www.agronews.gr