Έβγαλε από το στενό εύρος το βαμβάκι η έκθεση USDA

 17/12/2015

Ξεπέρασαν τα 64 σεντς τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη.Γιαννακοπούλου Φανή 
Ενισχυτικά προς τις τιµές σε χρηµατιστηριακό επίπεδο επέδρασε η έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάµβακος του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, καθώς προέβλεψε µείωση στη φετινή παγκόσµια παραγωγή του προϊόντος πάνω από 12% για το 2015-2016 σε σχέση µε την περασµένη σεζόν.

Ξεπέρασαν τα 64 σεντς τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη.

Μεγάλες µειώσεις παραγωγής αναµένονται στις ΗΠΑ της τάξης του -20% (2,837 εκατ. τόνοι το 2015-2016 από 3,553 εκατ. τόνους το 2014-2015) και στην Τουρκία της τάξης του -17% (577.000 τόνοι φέτος από 697.000 πέρυσι), σύµφωνα µε τους αναλυτές του USDA.

Επιπλέον, µειωµένα είναι και τα αποθέµατα σ’ αυτές τις δύο χώρες. Συγκεκριµένα, στις ΗΠΑ η µείωση των αποθεµάτων βάµβακος αγγίζει το 19% στους 653.000 τόνους  το 2015-2016 από 806.000 τόνους πέρσι. Παράλληλα, τα αποθέµατα της Τουρκία αναµένεται να είναι µειωµένα κατά 9% στους 2.647.000 τόνους από 2.909.000 τόνους το 2014-2015. 
Μάλιστα, αυτά τα νούµερα οδήγησαν τα προθεσµιακά συµβόλαια του Μαρτίου για το βαµβάκι σε υψηλά 5 µηνών, φτάνοντας µέχρι και τα 65,23 σεντς ανά λίµπρα. Πρόκειται για την υψηλότερη χρηµατιστηριακά τιµή του προϊόντος από τον περασµένο Αύγουστο, τονίζουν διεθνείς αναλυτές. Ακόµα ένας παράγοντας που ευνόησε την άνοδο των τιµών στο βαµβάκι ήταν και η αποδυνάµωση του δολαρίου. Αν βέβαια, η Κίνα έδειχνε µεγαλύτερη ζήτηση τότε, όπως σηµειώνουν οι αναλυτές, θα βλέπαµε να σηµειώνονταν ένα ράλι τιµών για το βαµβάκι.
Η έκθεση του USDA, γνωστή και ως WASDA, λειτούργησε «υποστηριχτικά» στις τιµές, αναφέρει ο Louis Rose από την εξειδικευµένη σε θέµατα βαµβακιού ιστοσελίδα «Rose Report».

Βραχνάς το αδύναµο δολάριο
Αυτή την περίοδο για τη χώρα µας εµπόδιο στο να λάβουµε υψηλότερες τιµές αποτελεί η πτώση του δολαρίου, καθώς χειροτερεύει τις τιµές που λαµβάνουµε σε ευρώ.
Ωστόσο, σύµφωνα µε έγκυρους αναλυτές, φαίνεται πως αρκετοί µεγάλοι εκκοκκιστές θα κρατήσουν αποθέµατα για αργότερα, καθώς βλέπουν ότι τα συµβόλαια Ιουλίου στο βαµβάκι έχουν δυναµική.

Μείωση των φυτεύσεων
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, οι αγρότες απογοητευµένοι από τις τιµές και λόγω και του υψηλού κόστους παραγωγής φαίνεται να εγκαταλείπουν το βαµβάκι και να στρέφονται προς το σιτάρι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παραγωγοί από τη Λάρισα για τη νέα χρονιά οι φυτεύσεις βαµβακιού θα είναι µειωµένες κατά 30%.
«Έχουν κλείσει οι τιµές στα επίπεδα των 46 λεπτών το κιλό, βέβαια υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα την περίπτωση, την περιοχή, την ποιότητα», αναφέρει στην Agrenda, ο Νίκος Καραγιώργος, από τα εκκοκκιστήρια Αφοι Καραγιώργου ΑΒΕΕ και προσθέτει ότι «οι παραγωγοί πληρώνονται σχετικά γρήγορα και το βαµβάκι έχει ζήτηση. Είναι ευκαιρία για µας που η Τουρκία, η δεύτερη µεγαλύτερη εισαγωγέας µετά την Κίνα, είναι δίπλα µας και ζητά βαµβάκι. Λειτουργεί και σαν εσωτερική αγορά µας».
 
πηγη:www.agronews.gr