Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες, εκπρόσωποι από 40 μπλόκα στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης

25/1/2016

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες, εκπρόσωποι από 40 μπλόκα στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης Βροντερό «παρών» θα δώσουν αύριο (26/1) στην Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη την Ελλάδα για να συνομιλήσουν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αυτό δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας και συντονιστής της αυριανής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - Κτηνοτρόφων, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συνάντηση θα γίνει στη Σίνδο. Για να μη δημιουργηθεί ζήτημα λόγω της αθρόας προσέλευσης δύο άτομα αυστηρά ανά μπλόκο θα συμμετέχουν στο ραντεβού της Τρίτης. «Yπάρχει μεγάλη συμμετοχή, περιμένουμε κόσμο από πάνω από 40 μπλόκα από όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Σιδερόπουλος. Δίωροι αποκλεισμοί των δρόμων το μεσημέρι και το απόγευμα υπό το πρόσταγμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής.
Στην ανακοίνωση κάλεσμα των αγροτών για τη συνάντηση στις 26/1 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καλούνται τα υπόλοιπα μπλόκα να ορίσουν δυο άτομα αυστηρά ανά μπλόκο για να συμμετέχουν στο ραντεβού της Τρίτης και για να είμαστε συνεπείς στην απόφαση πού πάρθηκε στα Τέμπη.
Με σεβασμό στο δύσκολο αγώνα των αγροτών- κτηνοτρόφων για την αναγνώριση - κατοχύρωση του επαγγέλματος τους γίνεται ανοιχτή συζήτηση οργάνωσης για το κίνημα που είναι στο δρόμο χωρίς προκαθαρισμένα κείμενα και «κάθε είδους ομπρέλες». Η συνάντηση είναι στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου την Τρίτη (26/01/2016) και ώρα 12:00. Το κάλεσμα γίνεται με ευθύνη της συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών για την πρόσκληση όλων των μπλόκων και τον συντονισμό της συζήτησης. Με οικοδεσπότες της συνάντησης το μπλόκο των Μαλγάρων».
Οργανωμένη συνάντηση και συζήτηση
Όπως τόνισε ο κ. Σιδερόπουλος, «θα υπάρχουν αυστηρά δύο αντιπρόσωποι από κάθε μπλόκο, έτσι ώστε να μην γίνει μια γενική και άτακτη συζήτηση, πάμε τώρα να κάνουμε τον σχεδιασμό της επόμενης εβδομάδας. Οικοδεσπότες θα είναι ο Σύλλογος Χαλάστρας και τον συντονισμό και την ενημέρωση των μπλόκων έχει αναλάβει το μπλόκο των Τεμπών».
Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
Τέμπη: Όπως ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος σήμερα το μεσημέρι (12-2) θα κλείσει η εθνική ενώ το ίδιο αναμένται να γίνει και το απόγευμα (7-9). Αυτό το αποφασίσαμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να φεύγει κάποιος από τα Τέμπη και να πηγαίνει στα Μάλγαρα και να τα βρίσκει κλειστά. Αυτό γίνεται γιατί όταν σταματάει η κυκλοφορία, σταματάει παντού γι' αυτό το διάστημα αλλά χωρίς να ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Προμαχώνας: Για τις κινητοποιήσεις στον Προμαχώνα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Αραμπατζής: «Είμαστε τετραψήφιος αριθμός, πάνω από χίλια,1200 με 1300. Έχουμε πάντως ξεπεράσει τα 1.000 κατά πολύ. Έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα του τελωνείου, η κατάσταση εδώ είναι τεταμένη , καθώς ο κόσμος βλέπει μια αναλγησία από την πλευρά του υπουργείου και από τα τελεσίγραφα του τύπου: «αυτό έχουμε να δώσουμε είναι θέμα του Μνημονίου». Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να εντείνουν και να δυναμώσουν την στάση τους. Εμείς δεν θα είμαστε Θεσσαλονίκη αύριο, θα κατευθυνθούμε στην Νίκαια, μέχρι το μεσημέρι θα είμαστε εκεί. Θέλουμε να μιλήσουμε με όλους τους συναδέλφους και ειδικά με το μπλόκο της Νίκαιας, αύριο θα είμαστε εκεί, θα απολαύσουμε τα τοπικά εδέσματα της Καρδίτσας και θα κάνουμε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Δεν έχουμε κλείσει μόνιμα τον δρόμο ωστόσο ο κόσμος εδώ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μόνιμους αποκλεισμούς ακόμα και από σήμερα, στο τελωνείο που είναι η μοναδική έξοδος εμπορευμάτων της χώρας.
Τα αιτήματα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού είναι όχι απλώς λογικά είναι αυτονότητα. Εάν περάσουν αυτά, τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ σκληρά και θα αρχίσουν λογικές ακαλλιέργητων χωραφιών όπως τις βιώναμε στην Βουλγαρία την δεκαετία του '90 και στις αρχές του 2000, μιλάμε για τεράστιες ακαλλιέργητες εκτάσεις. Μας πήραν την αξιοπρέπεια και μας οδηγούν μετά από τρεις γενιές που δημιουργούσαν στην Ελλάδα να χάσουμε τα πάντα σε διάστημα δύο ετών», συμπλήρωσε ο κ. Αραμπατζής.
Μικροθήβες: Περίπου 600 μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο που βρίσκεται στις Μικροθήβες του ν. Μαγνησίας, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σπαθής.Καθημερινά έρχονται και νέα τρακτέρ. Προχωράμε σε συμβολικούς αποκλεισμούς 12 με 2 και 7-9. Θα παρευρεθούμε αύριο στην Θεσσαλονίκη όπως παρευρεθήκαμε και στα Τέμπη σε συντονισμό με την Πανελλήνια Συντονιστική.
Αερινό: Το μπλόκο του Πηλίου αναμένεται να ενισχύσει τα 50 τρακτέρ που βρίσκονται στο Αερινό όπως είπε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Αγγελής. Αύριο στη μία το μεσημέρι έχουμε το κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής στην Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι ότι τα μπλόκα παραμένουν συμπαγή και μαζικά, ο κόσμος αυξάνεται, εμείς αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Αγγελής.
Μάλγαρα: Με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Χαλάστρας επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος για τις κινητοποιήσεις στο μπλόκο των Μαλγάρων στην Θεσσαλονίκη. «Πιθανόν να ληφθεί η απόφαση για επ' αόριστον κλείσιμο των μπλόκων, θα το δούμε. Οι αποκλεισμοί προς το παρόν είναι δίωροι, εδώ είμαστε γύρω στα 300 τρακτέρ».
Άρτα: Σε νέο αποκλεισμό δρόμων με τρακτέρ αναμένεται να προχωρήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Άρτα, στην εθνική οδό και στο παλιό γεφύρι μέσα στην πόλη. Το μπλόκο κτηνοτρόφων και αγροτών έχει στηθεί στο Κομπότι, όπου βρίσκονται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και το Εργατικό Κέντρο, ενώ τις κινητοποιήσεις υποστηρίζουν συνδικαλιστικά σωματεία.

Θεσπρωτία: περίπου 130-150 τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες τον λιμένα εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα με τους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής να φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους τις επόμενες ημέρες. Στο μπλόκο της Ηγουμενίτσας βρίσκεται ο δήμαρχος Φιλιατών, μιας περιοχής που βασικός πυλώνας στην οικονομία της είναι ο πρωτογενής τομέας. Ο Σπύρος Παπάς, δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών γιατί θεωρεί πως το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και φορολογικό είναι «η ταφόπλακα του πρωτογενή τομέα», και πρόσθεσε: «Δεν κατανοούμε γιατί από τη μία υπάρχει προτροπή από την Πολιτεία προς τους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και από την άλλη, με τα μετρά που προωθούνται τους αποτρέπουν από το εγχείρημα».

Αιτωλοακαρνανία: Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 και για δύο ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων και συγκεκριμένα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου. Με μαζική συμμετοχή συνεχίζεται η κινητοποίηση των αγροτών στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου όπου έχουν συγκεντρωθεί 1.500 τρακτέρ.

Πελοπόννησος

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Αιγιαλείας παρέταξαν τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς ωστόσο να έχουν προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Οι αγρότες της Κορίνθου έχουν μεταφέρει το μπλόκο τους στον Ισθμό, όπου ανά δύο ώρες κλείνουν τα διόδια ενώ για μία ώρα έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι. Ο επικεφαλής του μπλόκου κ. Βλάσης Τσιόγκας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ήδη υπάρχουν περίπου 150 τρακτέρ στον Ισθμό και αυτή την στιγμή γίνεται μηχανοκίνητη πορεία και θα ενισχυθεί με ακόμη 150 αγροτικά μηχανήματα. Η πλειοψηφία των παραγωγών είναι και πωλητές λαϊκών αγορών. Θα συμμετέχουμε στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης για να ορίσουμε εκπροσώπους που θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό».
Στη Λακωνία παραμένει το μπλόκο του Ευρώτα που αργά χτες το βράδυ έφυγε από το σούπερ μάρκετ LIDL στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας και μετακινήθηκε ανάμεσα σε Σκάλα και Βλαχιώτη με 130 τρακτέρ και περίπου 40 αγροτικά αυτοκίνητα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο επικεφαλής του μπλόκου στη Λακωνία κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, «η διαμαρτυρία έξω από τα LIDL είχε μεγάλη επιτυχία. Αντιδρούμε επειδή συχνά η συγκεκριμένη επιχείρηση εισάγει κατά καιρούς πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική που έχουν τη μαύρη κηλίδα. Τα τρακτέρ παραμένουν στην περιοχή. Αύριο θα συνεδριάσουν τα αγροτικά μπλόκα στην Τρίπολη για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία μας».
Επίσης δημιουργήθηκε νέο μπλόκο από αγρότες των Κροκεών και του Δαφνίου, επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Μονεμβασιάς με δύναμη 40 τρακτέρ, οι οποίοι σήμερα θα μετακινηθούν και θα στήσουν το μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά και θα ενισχυθούν από αγρότες των χωριών δυτικά της εθνικής οδού.
Στην Αρκαδία αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις αγροτών με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα σε μεγάλα χωριά του νομού, Κερασίτσα Τεγέας, Λεβίδι κι αλλού και θα ξεκινήσουν αυτοκινητοπορεία φτάνοντας στην Τρίπολη, όπου θα δημιουργήσουν μπλόκο στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου κι από κει καθημερινά θα κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του τοπικού συντονιστικού. Στην Αρκαδία το αγροτικό μέτωπο είναι ενιαίο και συμμετέχει και η ΠΑΣΥ.
Στην Αργολίδα παραμένουν οι αγρότες στα δύο μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας.
Στη Μεσσήνη έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη μπλόκο με αγροτικά μηχανήματα. Όπως δήλωσε ο κ. Δουρούμης «ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός γιατί όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά. Κάναμε ένα συμβολικό κλείσιμο της νέας Εθνικής Οδού προς Καλαμάτα. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο κόμβο του Ασπροχώματος και συνεχώς το μπλόκο ενισχύεται από τρακτέρ των γύρω χωριών».
Κρήτη
Πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, με αποφάσεις των εκπροσώπων των παραγωγών, που κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στους κυβερνητικούς χειρισμούς κυρίως στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στο Ηράκλειο αποφασίστηκε επ' αόριστον αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, από την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, ενώ μετά από συνάντηση αγροτών στο Οροπέδιο ανακοινώθηκε το κλείσιμο, από το μεσημέρι της Δευτέρας της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη αγρότες από το Ρέθυμνο αναμένεται να κλείσουν τον κόμβο του ΒΟΑΚ στο Ατσιπόπουλο, ενώ στα Χανιά σχεδιάζεται αποκλεισμός των γραφείων της Αντιπεριφέρειας. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση ενός 9μελούς συντονιστικού οργάνου σε ολόκληρη την Κρήτη, που θα αναλάβει και τις επαφές με τους εκπροσώπους των άλλων παραγωγικών τάξεων που αντιδρούν επίσης στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

πηγη:www.agrotypos.gr