Οι αγρότες για το δίκιο τους στα μπλόκα και οι άλλοι για δουλειές στο Μαξίμου

26/01/2016

Όλες οι πλευρές εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, να εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση.Πανάγος Γιάννης 
Μυστικές επαφές για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το Σάββατο, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών μετά την αποχώρησή τους από τη συνέλευση της Σίνδου.

Όλες οι πλευρές εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, να εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση.
Όπως όλα δείχνουν, μια μικρή ομάδα εκπροσώπων αγροτών, τουτέστιν, Γκόντιας, Παναγής, Σπανούλης και λοιποί των φωτοβολταϊκών, έχει προσυμφωνήσει επίσκεψη στο Μαξίμου για το ερχόμενο Σάββατο και θέλησε με να μεταβάλει τη συνάντηση της Σίνδου σε νομιμοποιητική διαδικασία προειλημμένων αποφάσεων και επιλογών.
Γύρω στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης στη Σύνδο ο Χρήστος Γκόντιας επικοινώνησε με το AgroNews, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρξε επαφή με το Μαξίμου και πολύ περισσότερο δεν είχε κλειστεί ραντεβού για συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο. Ανάλογη άρνηση, φυσικά κατόπιν εορτής, ότι επίκειται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, υπηρξε προς το AgroNews και από τον εκπρόσωπο του ΠΣΑΦ Κώστα Σπανούλη. 
Όλα αυτά βέβαια, έρχονται μετά την έκβαση που είχε η συνάθροιση στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, δηλαδή μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Μαυροβουνίου και της Πέλλας και φυσικά μετά την έκδοση της επίσημης ανακοίνωσης (συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία) στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδος στα πλαίσια των πρωτόγνωρων Κινητοποιήσεων και της ισχυρής θέλησης όλου του Πρωτογενούς Παραγωγικού κόσμου της χώρας να αγωνιστεί μέχρι τέλους, με τη μαζική συγκέντρωση των τρακτέρ στους δρόμους και τα μπλόκα ενάντια στο Ασφαλιστικό – Φορολογικό, που μας απειλεί με αφανισμό και σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, στις 14/1/2016, καλεί:
  • Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της AGROTICA 2016 προσυγκέντρωση όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας στην Κεντρική Είσοδο της Δ.Ε.Θ. στις 3:00μμ, ώστε τα εγκαίνια της AGROTICA 2016 να τα κάνει ο αγροτικός κόσμος.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τον Ο.Γ.Α.
  • Δεν αντέχουμε αυξήσεις στις εισφορές.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Μετά τα «εγκαίνια»και τη λήξη του συλλαλητηρίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας θα συνεδριάσει ώστε να Αποφασιστεί ο Περαιτέρω Σχεδιασμός των Κινητοποιήσεων και των Ενεργειών Διαμαρτυρίας μέχρι τη Δικαίωση μας.»


Όχι ακόμα συνάντηση στο Μαξίμου, διάλογο ουσίας απαιτούν οι αγρότες

Χωρίς περαιτέρω αποφάσεις σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, φαίνεται να καταλήγει η ευρεία συνέλευση αγροτών απ’ όλα τα μπλόκα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση της αντιπροσωπείας των Τεμπών να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη από τη συνέλευση φαίνεται να λειτούργησε καταλυτικά, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με το αν οι αγρότες θα δουν τον πρωθυπουργό, πότε, με ποια αιτήματα και με ποια εκπροσώπηση. Να σημειωθεί ότι μαζί τους αποχώρησαν και τα μπλόκα από Μικροθήβες, Μαυροβούνι και Πέλλα.


Τα πράγματα μπλέκουν κάπως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κάθοδος των αγροτών στις εθνικές οδούς και η μεγάλη αντίδραση στις κυβερνητικές προτάσεις, η οποία σημειωτέον ότι ξεκίνησε υπό την πίεση της βάσης, θα κλείσει εδώ και θα τελειώσει άδοξα.
Όλες οι πλευρές εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση και να απαιτήσουν από κοινού την εγκατάλειψη των μέχρι σήμερα προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης από μηδενική βάση.
Πάντως οι αγρότες στην συνάντηση της Σίνδου αποφάσισαν αποκλεισμούς από 6-9 για την Τρίτη και από Τετάρτη 12 με 2 το μεσημέρι, αλλά και 6 με 9 ημερησίως.

Εξάλλου την Πέμπτη στην πλατεία ΧανΘ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι δυναμικό συλλαλητήριο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο


Εγκατέλειψαν τη συνέλευση της Σίνδου οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών

Αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι του αγροτικού μπλόκου των Τεμπών, πράγμα που δυσκολεύει την αναζήτηση κοινής πορείας εν όψει της διαπραγματευτικής συνάντησης των αγροτών στο Μαξίμου.


Οι πληροφορίες από τη Σίνδο, όπου ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση εκπροσώπων απ’ όλα τα μπλόκα, θέλουν τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες αγροτών να μην τα βρίσκουν στη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αντιπροσωπευτικού σώματος το οποίο θα αναλάμβανε να εκλέξει τη διαπραγματευτική ομάδα που θα μετέβαινε στο Μαξίμου.

Φάνηκε από νωρίς ότι κάποιες αντιπροσωπείες, κυρίως από τη Μακεδονία, επεδίωξαν να «καπελώσουν» κατά κάποιο τρόπο τη συνάντηση και να επιβάλλουν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ένα δυναμικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη στη συμπρωτεύουσα και ενδεχομένως αυξημένη εκπροσώπηση στη διαπραγματευτική ομάδα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Η προετοιμασία των διαβουλεύσεων θα κρίνει τη συνάντηση στο Μαξίμου
Στην πιο κρίσιμη φάση του εισέρχεται ο αγώνας των αγροτών για αποτροπή των δυσμενών ρυθμίσεων που προωθούνται σε ασφαλιστικό και φορολογία. Η κυβέρνηση, στριμωγμένη από την αυθόρμητη και γενικευμένη κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, επιχειρεί, είτε με υποσχέσεις για επί μέρους διευθετήσεις, είτε θολές εξαγγελίες για καλύτερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, είτε ακόμα και με δυσφημιστικές αναφορές σε φοροφυγάδες και προνομιούχους αγροτοπατέρες, να κατευνάσει ή και να διασπάσει το αγροτικό μέτωπο.


Οι σημερινές συναντήσεις εκπροσώπων των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα
, αναμένεται αποβούν καθοριστικές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την πορεία του αγώνα. Κύριο ζητούμενο να καταστούν σαφείς οι διαθέσεις της κυβέρνησης πριν αρχίσει μια διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης και μάλιστα με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου. Ο φόβος όλων είναι ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εκπροσώπους των αγροτών σε μια ατελέσφορη κουβέντα, από την οποία οι ίδιοι θα βγουν διασπασμένοι και ζημιωμένοι.

Η εμφάνιση από το πρωί της Τρίτης στα τηλεοπτικά παράθυρα του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος το μόνο που επιδιώκει είναι να διαχωρίσει τους αγρότες σε πραγματικούς και... αδιάφορους, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τις διασπαστικές τάσεις στο κίνημα, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων.
Προς το παρόν, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία εκ μέρους των εξεγερμένων αγροτών για την ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης. Αυτό που χρειάζεται είναι η περαιτέρω καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των κατά τόπους κινήσεων και η αναζήτηση κοινής διαπραγματευτικής γραμμής που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να ανοίξει πραγματικά τα χαρτιά της.
Πολλοί εκτιμούν ότι πέραν του ορισμού των εκπροσώπων που θα συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη συνάντηση στο Μαξίμου, το πιο κρίσιμο είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα η συνάντηση, ώστε η εν λόγω αντιπροσωπεία να μην βρεθεί μπροστά σε διλλήματα ή ψευτοδιλλήματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο αραγές σήμερα μέτωπο. Ενδεχομένως, η εν λόγω εκπρόσωποι, πριν προσέλθουν για διαπραγμάτευση στο Μαξίμου καλό θα ήταν να εξαντλήσουν τα περιθώρια αναζήτησης κοινού τόπου που θα αποτρέπει τις μέχρι τώρα προτάσεις, θα δεσμεύει για το εύρος των ρυθμίσεων και θα οριοθετεί τα μέτρα στη βάση των πραγματικών δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση στο χειρισμό του αγροτικού ζητήματος.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Άρχισαν οι εκπτώσεις στο ασφαλιστικό υπό το βάρος των αγροτικών μπλόκων
Λυγίζει η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξέλιξη την οποία επιβεβαιώνουν τόσο οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για ένα βήμα πίσω στο φορολογικό (θα ισχύσει και για το 2016 ότι ίσχυε τον περασμένο χρόνο), όσο και οι σημερινές διαρροές Κατρούγκαλου για υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα βελτιωμένη πρόταση την οποία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.


Τα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής:
- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς
- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.

Οι αρχηγοί για το ασφαλιστικό στη Βουλή
Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.
Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, την Κυριακή, στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή υπό την νέα του ιδιότητα και αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα τηρήσει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.


Από τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Τρομάζουν την κυβέρνηση τα μπλόκα, χωρίς βιάση στο Μαξίμου οι αγρότες
Καλά κύλισε η πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους αγρότες, καθώς η αγωνιστική διάθεση των επαγγελματιών του χώρου άφησε πίσω τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες του κλάδου, ωστόσο, το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες μέρες είναι κάτι που ανησυχεί όλους.

Η εκφρασμένη διάθεση του Μαξίμου για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του την διαπραγμάτευση με τους διαμαρτυρόμενους των εθνικών δρόμων, είναι κάτι που προβληματίζει τα μπλόκα και σπέρνει διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων τους.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρόσκληση του Μαξίμου δεν είναι μια πρωτοβουλία για την αναζήτηση λύσης αλλά ένα βήμα για να βγουν στην επιφάνεια οι οργανωτικές αδυναμίες της αγροτικής βάσης. Για το λόγο αυτό, η πρώτη αντίδραση ήταν… ψυχραιμία.

Οι αντιπροσωπείες των αγροτών που συναντήθηκαν στα Τέμπη συμφώνησαν να μην βιαστούν και να καταλήξουν στη διαπραγματευτική ομάδα που θα κατέβει στο Μαξίμου, σε νέα συνάντησή τους την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγο διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται προς το παρόν οι δυνάμεις του Μπούτα στη Νίκαια, απ’ όπου διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και για τα αιτήματα που θα πρέπει να προταχθούν.
Προς το παρόν πάντως οι διαφωνίες δεν είναι τέτοιες που να δίνουν δικαίωμα για διαφορετικές αναλύσεις, ενώ μάλλον συσπειρωτικά λειτούργησε για τους αγρότες και η ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ’ αυτή, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας πως οι επικείμενες φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες δεν θα ισχύσουν από φέτος (δεν είναι προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης) και ότι η εξωμοίωση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες θα είναι σταδιακή. Ωστόσο, ο γενικόλογος τρόπος με τον οποίο τέθηκε το θέμα και η παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας διχαστικών γραμμών μεταξύ ισχυρών και αδύναμων αγροτών, δεν εγγυώνται τη συνέχεια.
Εξ ίσου κακή εντύπωση έκανε στους αγρότες η αναφορά του πρωθυπουργού σε «αποζημιώσεις» 2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν ήταν αποζημιώσεις αλλά κοινοτικές ενισχύσεις, όπως, όλοι επίσης ξέρουν ότι αυτά που πληρώθηκαν δεν ήταν 2 δις αλλά με το ζόρι 1 δις.

πηγη:www.agronews.gr