Εκτιμήσεις για μείωση εκτάσεων 10% στο καλαμπόκι

 29/02/2016 

Σε λιγότερα στρέµµατα προσανατολίζονται οι καλλιεργητές, που δηλώνουν απογοητευµένοι από τις χαµηλές τιµές των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με όσα έγραψαν οι "Μεγάλες Καλλιέργειες".


Πιο αναλυτικά, κοντά στο 1 εκατ. στρέµµατα, σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα για την καλλιέργεια, δείχνει η πρώτη εικόνα στο καλαµπόκι για τη νέα σεζόν. Οι αρνητικές συγκυρίες, που καταγράφονται, το τελευταίο διάστηµα στις εκτατικές καλλιέργειες αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον αραβόσιτο.
Πέρυσι σπάρθηκαν πανελλαδικά περίπου 1,1 εκατ. στρέµµατα, ενώ για φέτος οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για απώλειες της τάξης του 10%, που πηγάζουν από τη στροφή µεγάλης µερίδας παραγωγών στο σκληρό σιτάρι.
Την κατάσταση αυτή, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, πυροδότησε το γεγονός ότι οι τιµές παραγωγού για τρίτη συνεχόµενη χρονιά παρέµειναν καθηλωµένες σε επίπεδα οριακά για τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων, µε τους εµπόρους να «εκµεταλλεύονται» σε κάθε ευκαιρία τις διεθνείς χρηµαταγορές, ενώ την κατάσταση επιβάρυνε το πρόβληµα ρευστότητας τόσο των παραγωγών όσο και των κτηνοτρόφων.
Άλλωστε, οι τιµές κατά µέσο όρο -όπως αυτές διαµορφώθηκαν πέρυσι- είναι ενδεικτικές της κατάστασης:
Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη)  στα 15-17 λεπτά,
Κεντρική Ελλάδα (Λάρισα, Φθιώτιδα και Βοιωτία) στα 17 και 18 λεπτά και
∆υτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαΐα) στα 16 -19 λεπτά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ίδιοι οι καλλιεργητές δηλώνουν απογοητευµένοι και γι’ αυτό γίνεται λόγος στις τάξεις των παραγωγών για µείωση στρεµµάτων. Επιβαρυντική για την καλλιέργεια θεωρείται και η χρηµατιστηριακή εικόνα του προϊόντος, που είναι πτωτική, αλλά και το γεγονός ότι το καλαµπόκι επηρεάζεται από τις τιµές του πετρελαίου, καθώς αποτελεί την πρώτη ύλη για αιθανόλη.
Πάντως, το πώς θα διαµορφωθούν τα καλλιεργούµενα στρέµµατα στο καλαµπόκι φέτος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα κάλυψης των µεγάλων εξόδων της καλλιέργειας, που αφορά άρδευση, ενοίκια, κόστος εισροών, τις τιµές της αγοράς, τα συµβόλαια µε τις συνεταιριστικές οργανώσεις, την υποδοµή και την εµπειρία του παραγωγού, αλλά και το ιστορικό του χωραφιού και τον καιρό. Σε κάθε περίπτωση, οι γνώστες της καλλιέργειας και της αγοράς συνιστούν στους παραγωγούς να κινηθούν µε γνώµονα την αποδοτικότητα και την αποτελεσµατικότητα των προϊόντων (σπόρων και εισροών) που θα εφαρµοστούν στο χωράφι τους, και όχι µε βάση µια πρόσκαιρη ελάφρυνση του κόστους παραγωγής.
Πρώιµη χρονιά, αλλά όψιµη η διάθεση των παραγωγών
∆ύο αντίρροπες δυνάµεις επικρατούν αυτό τον καιρό. Η χρονιά δείχνει να είναι πρώιµη για την καλλιέργεια, ωστόσο η διάθεση των παραγωγών, που αυτές τις µέρες βρίσκονται µε το µυαλό στα µπλόκα και όχι στις σπορές είναι όψιµη. Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, ο Φεβρουάριος είναι ήδη χαµένος µήνας, οπότε όλες οι καλλιεργητικές ενέργειες των παραγωγών θα ξεκινήσουν -ως φαίνεται- από τον Μάρτιο. Ωστόσο, εκτιµάται ότι όσοι τελικά βάλουν καλαµπόκι, θα ευνοηθούν από την αγορά, αφού θα είναι αποφασισµένοι να δουλέψουν εντατικά και να πάρουν αποδόσεις. Άλλωστε, το καλαµπόκι είναι καλλιέργεια από την οποία δεν µπορείς να κόψεις από τις εισροές, αλλά ούτε το νερό, ούτε το λίπασµα, καθώς θα µειωθούν οι αποδόσεις. Συν του ότι το κόστος του σπόρου είναι τελείως ανελαστικό, ενώ και τα ενοίκια της γης προσθέτουν ιδιαίτερα στο κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, υπογραµµίζεται ότι αυτοί που θα µπουν στο καλαµπόκι, θα µπουν συνειδητά για να πάρουν και θα πάρουν παραγωγή, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Οικονοµίδης, διευθυντής Customer Marketing Syngenta Hellas ΑΕΒΕ.  

πηγη:www.agronews.gr