Πυκνώνουν οι φωνές στην κυβέρνηση για αυτόνομο ΟΓΑ, τα σενάρια που μελετά ο Υπουργός Εργασίας

 15/2/2016

Πυκνώνουν οι φωνές στην κυβέρνηση για αυτόνομο ΟΓΑ, τα σενάρια που μελετά ο Υπουργός Εργασίας Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια διαφορετική προσέγγιση τουλάχιστον στο θέμα του ΟΓΑ
. Ήδη στο τραπέζι των σεναρίων του υπουργείου Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον ΟΓΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, «προαπαιτούμενα για απόσυρση του ασφαλιστικού-φορολογικού δεν μπορούν να γίνουν δεκτά» για ευνόητους λόγους, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχουν πάντα προτάσεις για μείωση των εισφορών, με παράλληλη βέβαια μείωση των συντάξεων και φυσικά η περίπτωση αυτονόμησης του ΟΓΑ από το σχέδιο ενοποιήσεων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Στο πλαίσιο αυτό βασική αρχή παραμένει η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου, για τις κατηγορίες των αγροτών που θα αφορά, αλλά και για τις προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας με την απορρόφηση των επιδοτήσεων. Η σκέψη είναι να πιστώνονται στις τράπεζες οι λογαριασμοί των αγροτών με τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούνται, αλλά για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει ο αγρότης να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του προς τον ΟΓΑ.

Επίσης, σύμφωνα με τη νεότερη πρόταση την οποία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, γίνεται λόγος για μία μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων για την εισφορά του 2017 (12% έναντι 14% που προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο) και μία μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 (14% έναντι 17%). Ωστόσο παραμένει το ανώτατο «όριο» του 20% για το 2019.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής «Εθνικής σύνταξης» χαμηλότερης από τα 384 ευρώ, για ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα αντίστοιχο με το διάστημα που οι αγρότες θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

πηγη:www.agrotypos.gr