Σφίγγουν τα μπλόκα των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα

02/02/2016

Λιάμης Λεωνίδας
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα στους μεθοριακούς σταθμούς.


Από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες του Βόρειου Έβρου, προχώρησαν σε επ' αόριστον αποκλεισμό της διέλευσης των φορτηγών προς το τελωνείο των Καστανιών, αλλά και του Ορμένιου, όπου σταδιακά αυξάνει ο αριθμός των οχημάτων που σταματούν στην άκρη του δρόμου γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν, ενώ αύριο σχεδιάζεται να κλείσει ο δρόμος και προς το τελωνείο του Ιβαϊλογκραντ, στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Στο νότιο Έβρο, το μεγάλο μπλόκο βρίσκεται στο τελωνείο των Κήπων, με τους αγρότες σε αυτό το σημείο να μην επιτρέπουν την κίνηση των φορτηγών από χθες στις 11 το πρωί. Όπως μας είπε, μάλιστα, ο κ. Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, η ουρά που έχει σχηματιστεί αριθμεί πάνω από 500 νταλίκες στο ελληνικό έδαφος, ενώ και οι τουρκικές αρχές κρατούν μακριά από το τουρκικό τελωνείο περισσότερες από 800 – 900 φορτηγά.
Σήμερα το πρωί κάποιοι επιχείρησαν να διασπάσουν το μπλόκο, αλλά οι αγρότες δεν τους το επέτρεψαν και υπήρξαν κάποια μικροεπεισόδια. Γενικώς, πάντως, κατά τον κ. Αλεξανδρή, οι αγρότες προσπαθούν να διευκολύνουν τους εγκλωβισμένους οδηγούς και τους ετοιμάζουν ακόμη και ελαφρά γεύματα, ενώ ελευθέρας δίνουν, επίσης, σε οχήματα με φορτία φρέσκων ψαριών, καθώς και με επικίνδυνα υλικά.
Στα μπλόκα του Ιάσμου και της Κομοτηνής, οι αγρότες έκλεισαν νωρίτερα σήμερα, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και θα πράξουν το ίδιο και το βράδυ, μεταξύ 6-9 μ.μ., ενώ στη γειτονική Καβάλα, στη γέφυρα του Νέστου, στην παλαιά εθνική οδό, ο δρόμος θα κλείσει μεταξύ 5-9 μ.μ.
Στη Χρυσούπολη θυμίζουμε πως η Εγνατία Οδός παραμένει εδώ και μέρες κλειστή και στα δύο ρεύματα, όπως και στα Κερδύλλια, ενώ στο ίδιο σημείο, στην παλιά εθνική οδό ο δρόμος θα κλείσει από τις 4 έως τις 9 μ.μ σήμερα το βράδυ.
Στον Προμαχώνα οι αγρότες δεν επιτρέπουν τη διέλευση των φορτηγών από χθες το μεσημέρι και ήδη η “ουρά” ξεπερνά τα 10 χλμ. Στη διάρκεια της ημέρας μάλιστα ίσως αποφασιστεί να κλείσει ο δρόμος και για τα ΙΧ. Στο σημείο χθες βράδυ απειλήθηκαν κάποια μικροεπεισόδια, όταν Βούλγαροι οδηγοί προσπάθησαν να κινηθούν εναντίον των αγροτών, αλλά παρενέβη η αστυνομία κι η ένταση εκτονώθηκε σχετικά γρήγορα.
Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Δράμα, το τελωνείο είχε κλείσει από τις 11 έως και τις 2 το μεσημέρι και το σχέδιο προβλέπει ανάλογη κίνηση μεταξύ 5:30 έως και τις 10:30 το βράδυ. Λίγο πιο κάτω στον κόμβο των Κοκκινογείων Δράμας οι αγρότες προγραμματίζουν να αποκλείσουν το οδόστρωμα από τις 5 έως τις 10 το βράδυ, ενώ στον Άγιο Αθανάσιο εκτός από τη διακοπή κυκλοφορίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, κάτι ανάλογο θα γίνει και από τις 6 έως τις 9 σήμερα το βράδυ.
Αδιάβατο ήταν νωρίτερα σήμερα από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και το τελωνείο των Ευζώνων, στο οποίο πρόστρεξαν να συνδράμουν βοήθεια με κονβόι τρακτέρ κι αγροτικών οχημάτων, αγρότες από τα Γιαννιτσά και τη Χαλκηδόνα, ενώ κλειστός μεταξύ 12 και 3 ήταν και ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, κάτι που θα επαναληφθεί και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.
Στη γειτονική Πέλλα το μπλόκο της Σερβικής Γέφυρας είναι ανοικτό, καθώς πολλοί αγρότες πήγαν στους Ευζώνους, ενώ η Άρνισσα, το Μελίσσι και το Μαυροβούνι, θα κλείσουν τους δρόμους από τις 5:30 έως και τις 8:30 το βράδυ.
Στη Χαλκηδόνα οι αγρότες σήμερα θα αποκλείσουν την κίνηση των οχημάτων για ένα πεντάωρο, κάποια στιγμή σήμερα το απόγευμα έως το βράδυ, στο Νησέλι παραμένει κλειστό επ αόριστο το ρεύμα της Εγνατίας οδού προς τη Βέροια και στην Κουλούρα μεταξύ 4 και 5 το απόγευμα θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός του οδοστρώματος.
Στο νομό Θεσσαλονίκης, τα Μάλγαρα παραμένουν αδιάβατα από τις 12 έως και τις 8 το βράδυ, το Δερβένι έκλεισε από τις 12 μέχρι τις 2 για όλα τα οχήματα, ενώ από τις 2 έως τις 6 έχει ανοίξει μια λωρίδα για να εκτονωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί νταλίκες σε μήκος πάνω από 1 χλμ.
Στην αερογέφυρα της Θέρμης ο δρόμος προς την εθνική οδό Μουδανιών αποκλείστηκε από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ από τις 6 έως τις 9 τη σκυτάλη θα πάρουν οι αγρότες που βρίσκονται στα Πράσινα Φανάρια. Στην Πιερία, τέλος, το μπλόκο που έχει στηθεί στη νότια είσοδο της πόλης της Κατερίνης, όπου αύριο το πανελλαδικό συντονιστικό καλεί σε σύσκεψη όλων των μπλόκων της χωρας για καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, θα κλείσει το δρόμο μεταξύ 6 και 8 το απόγευμα.

πηγη:www.agronews.gr