Ποιες κατηγορίες εσόδων μπαίνουν στα βιβλία των αγροτών

 10/3/2016


Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας, κ. Γεώργιο Παπαδημητρίου επικοινώνησε
ο ΑγροΤύπος με αφορμή την παρουσίαση που είχε πραγματοποιήσει στην φετινή Agrotica με θέμα τις κατηγορίες εσόδων που θα πρέπει να συμπεριλάβουν οι παραγωγοί στα βιβλία εσόδων - εξόδων για την φορολογική τους δήλωση που αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015. Ακολουθεί Πίνακας, στον οποίο μπορείτε να δείτε το είδος των εσόδων και στη δεξιά στήλη το παραστατικό που θα πρέπει να έχουν οι παραγωγοί και να το προσκομίσουν στον λογιστή τους. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, «αφήνεται να εννοηθεί από τους περισσότερους ότι η φορολογική δήλωση ενός αγρότη είναι κάτι εύκολο, στην πράξη όμως μπορεί να αποδειχθεί μια σύνθετη διαδικασία».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί, όσον αφορά στο περιεχόμενο της παρουσίασης που ακολουθεί ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Εγώ θα επιμείνω στο κομμάτι των τιμολογίων όταν γίνεται αυτοτιμολόγηση. Στην περίπτωση της έκδοσης από την πλευρά του παραγωγού τιμολογίου πώλησης, όταν η πώληση γίνεται χωρίς ΦΠΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνοδεία του τιμολογίου αυτού με το απαλλακτικό ΦΠΑ που εκδίδει ο αγοραστής, αλλιώς δεν έχεις κανένα δικαίωμα να εκδώσεις τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ».
Πωλήσεις αγροτικών προϊόντων
Τιμολόγιο πώλησης για τους Αγρότες του «Κανονικού» και Τιμολόγιο Αγοράς για του «Ειδικού» Καθεστώτος
Εκκαθαρίσεις/Πωλήσεις για λογαριασμό του Αγρότη
Εκκαθάριση
Πωλήσεις αγροτικών προϊόντων (με αυτοτιμολόγηση)
Τιμολόγιο «αυτοτιμολόγησης» (Εκδίδεται από τον Έμπορο)
Επιδοτήσεις (Αφορολόγητα τα πρώτα 12.000 ευρώ)
Βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ 
Αποζημιώσεις (αφορολόγητες)
Βάσει στοιχείων του ΕΛΓΑ
Ας δούμε αναλυτικότερα τα έσοδα:

1. Τιμολόγια πώλησης: τα εκδίδουν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος προς τους πελάτες – αγοραστές των προϊόντων τους.

2. Τιμολόγια αγοράς: τα εκδίδουν οι επιχειρήσεις οι οποίες αγοράζουν προϊόντα από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

3. Αποδείξεις λιανικής και «Ζ» ταμειακής μηχανής: οι παραγωγοί αγρότες (και του ειδικού και του κανονικού καθεστώτος), προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές, χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή. Στην περίπτωση που η παραγωγής τους διατίθεται εξ ολοκλήρου με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των «Ζ» είναι ο τζίρος τους, σε περίπτωση που μέρος της παραγωγής τους διατίθεται χονδρικώς σε εμπόρους, τότε αυτές αθροίζονται με το σύνολο από τις λιανικές πωλήσεις κι όλες μαζί αποτελούν το τζίρο του κάθε έτους.

4. Εκκαθαρίσεις για λογαριασμό αγροτών από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κλπ: Σε κάθε περίπτωση (είτε πρόκειται για αγρότη του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος), οι εκκαθαρίσεις εκδίδονται από το Συνεταιρισμό ή την ομάδα παραγωγών, προς τα μέλη τους και αποτελεί το παραστατικό πώλησης για όλους. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, μαζί με τα τιμολόγια αγοράς θα τα καταθέσει για επιστροφή ΦΠΑ στην αρμόδια ΔΟΥ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5. Τιμολόγιο «αυτοτιμολόγησης», που εκδίδει ο αγοραστής για λογαριασμό του αγρότη: Αφορά τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος. Δίδεται το δικαίωμα στον αγοραστή να εκδώσει τιμολόγιο για λογαριασμό του αγρότη – παραγωγού – πωλητή, αντί να περιμένει να εκδώσει ο αγρότης τιμολόγιο πώλησης. Το τιμολόγιο αυτοτιμολόγησης έχει την ίδια ακριβώς χρήση με το τιμολόγιο πώλησης που εκδίδει ο αγρότης.

6. Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, για υπηρεσίες που παρείχατε: Τα Τ.Π.Υ. τα εκδίδουν οι αγρότες οι οποίοι με τα μηχανήματά τους παρέχουν υπηρεσίες σε άλλους αγρότες, π.χ. όργωμα, σπορά, ψεκασμό, συλλογή βάμβακος, συλλογή τομάτας, θερισμός δημητριακών κλπ. Το έσοδο για τον αγρότη που παρέχει την υπηρεσία αυτή έχει ΦΠΑ 23%, αλλά είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 26%.

7. «Αποδείξεις είσπραξης» : Υπάρχουν τέλος οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, αγρότες με μικρή συνήθως παραγωγή, πωλούν την παραγωγή τους (όλη ή μέρος αυτής), σε ιδιώτες ή σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος επίσης. Όντας και οι δύο στο ειδικό καθεστώς και επειδή δεν προβλέπεται να υπάρχουν παραστατικά πώλησης, μπορεί η συναλλαγή να γίνει με την έκδοση αποδείξεων είσπραξης. Από τη μεριά του πωλητή. Στην περίπτωση αυτή, το σύνολο των αποδείξεων είσπραξης αποτελούν τον τζίρο του εν λόγω αγρότη.
Τα ανωτέρω στοιχεία προέρχονται από παρουσίαση που πραγματοποίησαν οι κ.κ Γιώργος Παπαδημητρίου και Κώστας Νιφορόπουλος, κατά τη διάρκεια της Agrotica

πηγη:www.agrotypos.gr