Δεν περνάει η χρηματοδότηση της ΕΒΖ, κατάληψη από τους τευτλοκαλλιεργητές

10/03/2016 

Λιάμης Λεωνίδας
Τεράστιο το ρίσκο που αναλαµβάνουν φέτος οι «πιστοί» της τευτλοκαλλιέργειας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα βγει η χρηµατοδότηση της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης χωρίς νέο επενδυτή και χωρίς ανάληψη των παλιών χρεών από την Πολιτεία.

Το κρίσιµο διοικητικό συµβούλιο της Πειραιώς στο οποίο επενδύθηκαν ελπίδες για επανέναρξη της χρηµατοδότησης της επιχείρησης, συνεκλήθη µεν την Τετάρτη 9 Μαρτίου, αλλά φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκε τελικά µε το θέµα.

Από την πιστώτρια τράπεζα, όπως λένε οι πληροφορίες, αναµένεται να γίνει επισήµως γνωστό ότι η υπόθεση της αποδοχής ή µη του σχεδίου επιβίωσης, που επρόκειτο να κριθεί, αναβλήθηκε για επόµενη συνεδρίαση.

∆ιαρροές αργά το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, σηµείωναν ότι η αναβολή δεν είναι καλή εξέλιξη για την ΕΒΖ και ότι σχετίζεται µε δύο παράγοντες. Πρώτον µε τη σκληρή στάση του εκπροσώπου του ΤΧΣ στο ∆. Σ. της Πειραιώς, ο οποίος φέρεται να µην ήθελε καν να ακούσει για την πιθανότητα να ανοίξει µια γραµµή χρηµατοδότησης προς τη ζαχαροβιοµηχανία.
Και δεύτερον µε τις αντιρρήσεις που  υπήρξαν από τη Γενική ∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού της ΕΕ, η οποία έχει ζητήσει αιτιολογική έκθεση για τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι ο Παν. Λαφαζάνης µε την Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου, οπότε η Πειραιώς έκρινε ότι πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν µπορεί να προχωρήσει σε απόφαση. Η απροσδόκητη αυτή τροπή κράτησε στα «κόκκινα» την αγωνία όλων των εµπλεκόµενων του κλάδου.

πηγη:www.agronews.gr