Σώζει τα προσχήματα η τευτλοκαλλιέργεια

07/03/2016

Πανάγος Γιάννης 
Μπορεί οι καλλιεργητές να είναι απλήρωτοι, τα οικονοµικά προβλήµατα της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης και οι διαβουλεύσεις για το νέο business plan να µην έχουν τέλος, ωστόσο οι πληροφορίες από τις περιοχές ενδιαφέροντος του προϊόντος λένε ότι η τευτλοκαλλιέργεια φέτος πήρε τα πάνω της
, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Πάνω από 100.000 στρέμματα με ζαχαρότευτλα σπέρνονται φέτος
Τελευταίες εκτιµήσεις από τον Θεσσαλικό κάµπο, από τη Μακεδονία και από τη Θράκη οδηγούν στην πρόβλεψη ότι ο αριθµός των στρεµµάτων που θα καλλιεργηθούν φέτος µε ζαχαρότευτλα µπορεί να ξεπεράσει τις 100.000, δηλαδή να είναι διπλάσιος από την αντίστοιχη έκταση των 55.000 στρεµµάτων πέρσι.
Οι λόγοι για τους οποίους οι καλλιεργητές όχι µόνο δεν εγκαταλείπουν αλλά αντίθετα επιλέγουν τελικά τα τεύτλα είναι πολλοί, ο σηµαντικότερος όµως έχει να κάνει µε το λογαριασµό που βγάζει θετικό αποτέλεσµα και σίγουρα καλύτερο απ’ αυτό που δίνουν, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, ανταγωνιστικές καλλιέργειες όπως το βαµβάκι και το καλαµπόκι.
Άλλωστε, για τους παραγωγούς που δεν επέλεξαν τη µεγάλη φυγή (προς τα κηπευτικά και τις δενδρώδεις) και επέλεξαν να παραµείνουν στα αροτραία, οι επιλογές δεν είναι και τόσες πολλές.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές στα αροτραία

Αν µάλιστα εξαιρέσει κανείς τα όσπρια, όπου οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές και οι αβεβαιότητες µεγαλύτερες, στις µεγάλες καλλιέργειες τα πράγµατα δείχνουν κουκιά µετρηµένα. Το καλαµπόκι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και εµπροσθοβαρές από πλευράς δαπανών εισροών, το βαµβάκι έχει κουράσει πολύ κόσµο τα τελευταία χρόνια, ο ηλίανθος παραµένει πολύ χαµηλότερα, τι µένει εποµένως, η βιοµηχανική ντοµάτα και τα ζαχαρότευτλα.
Αν µάλιστα στο τελευταίο ληφθεί υπ’ όψη ότι η ΕΒΖ, παρά τις µεγάλες της δυσκολίες, συνεχίζει να χρηµατοδοτεί σε µεγάλο βαθµό τις περισσότερες από τις εισροές που απαιτούνται για την καλλιέργεια, συνεχίζει να εξασφαλίζει µια καλή υποστήριξη των καλλιεργητών και ακόµα κι αν αργεί, δύσκολα µπορεί να αφήσει «φέσια» στους παραγωγούς - προµηθευτές της, το πράγµα δείχνει µόνο του.
Σηµειωτέον ότι η κάποια προσαρµογή που υπήρξε φέτος στα τιµολόγια παραλαβής των ζαχαροτεύτλων είναι οριακή και αντισταθµίζεται πλήρως από τη συνδεδεµένη ενίσχυση και τις δράσεις που «τρέχουν» από τα προγράµµατα ποιότητας (Ολοκληρωµένη, απονιτροποίηση κ.α.).
Υπέρ της καλλιέργειας λειτούργησε φέτος και ο καιρός, καθώς η πρώιµη άνοιξη επέτρεψε την έγκαιρη προετοιµασία των χωραφιών, µε αρκετά απ’ αυτά να έχουν φυτρώσει και να δείχνουν, µέχρι στιγµής, ιδιαίτερα καλή εικόνα.  

Την ερχόµενη εβδοµάδα η εξόφληση των παραγωγών

Άµεση εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για τις παραδόσεις τους στην προηγούµενη καµπάνια και εξοµάλυνση της λειτουργίας της εταιρείας συνεπάγεται, σύµφωνα µε την ενηµέρωση της ΕΒΖ ΑΕ προς το Χρηµατιστήριο Αθηνών, η αποδοχή του σχεδίου ανασυγκρότησης της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς και η επικείµενη συµφωνία στο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της ΕΒΖ, για το οποίο αποµένουν µόνο οι τεχνικές λεπτοµέρειες, σύµφωνα µε την ανακοίνωση.


Τα... μάζεψαν την επομένη

∆ελτίο Τύπου εξέδωσε το µεσηµέρι της Παρασκευής 4ης Μαρτίου η διοίκηση της ΕΒΖ όπου αναφέρονται τα εξής: «Σε συνέχεια του χθεσινού ∆ελτίου Τύπου, η ΕΒΖ διευκρινίζει ότι µε την Πειραιώς γίνονται συνεννοήσεις για την τελική συµφωνία για το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ που περιλαµβάνει και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση τελεί υπό την έγκριση του ∆Σ της Πειραιώς.Κάτω 30% η µισθοδοσία και 15% τα τιµολόγια

 Μετά από µια µεγάλη περίοδο µε κακά µόνο νέα για την ΕΒΖ, κάτι αρχίζει να κινείται µε τη διοίκηση της βιοµηχανίας να ανακοινώνει προς το Χρηµατιστήριο της Αθήνας το πρωί της περασµένης Πέµπτης ότι «από την Πειραιώς έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ και έχει ήδη συµφωνηθεί το πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της επιχείρησης». Είχε προηγηθεί, δύο 24ωρα πριν, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την διακοπή της διαπραγµάτευσης της µετοχής της ΕΒΖ προς αποφυγή κερδοσκοπικών παιγνίων. Κι αυτό γιατί, όλες τις προηγούµενες µέρες ήταν σε εξέλιξη µια σκληρή διαπραγµάτευση της τράπεζας µε τη διοίκηση. Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και διοίκηση θέλησαν να καταστήσουν την Πειραιώς βασικό χρηµατοδότη της ΕΒΖ (καθώς ανέλαβε µε το κοµµάτι της καλής ΑΤΕ δάνειο 120 εκατ. που έχει φθάσει 160 εκατ.).
Όπως έχει γράψει αναλυτικά τον τελευταίο καιρό η Agrenda, το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγµάτευση, προβλέπει βαθιές περικοπές στους µισθούς των εργαζοµένων µε µειώσεις 30% έως 40%, εκτεταµένη αναδιάρθρωση των δανείων που µπορεί να φτάσουν ως και το 60% του σηµερινού ανοίγµατος, αλλά και πώληση των περισσότερων -αν όχι όλων- των «µη παραγωγικών ακινήτων», συµπεριλαµβανοµένων και των δύο θυγατρικών στη Σερβία.
 Στόχος είναι η προβληµατική εταιρεία να εξυγιανθεί οικονοµικά και να ξαναγίνει ανταγωνιστική σε όρους κόστους παραγωγής µε ορίζοντα το 2018 οπότε απελευθερώνονται οι εισαγωγές ζάχαρης, και, ει δυνατόν, µέχρι τότε η ΕΒΖ να έχει πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει νέα κεφάλαια ώστε να µην αφανιστεί η τευτλο-καλλιέργεια.


πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.