Προσύμφωνα για φορολόγηση και ασφάλιση αγροτών και επαγγελματιών

23.03.2016 

Προσύμφωνα για φορολόγηση και ασφάλιση αγροτών και επαγγελματιών
Με κατ΄ αρχήν συμφωνία στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, των οποίων τα εισοδήματα θα υπαχθούν σε νέα κοινή κλίμακα με τη διαφορά ότι οι πρώτοι θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ οι αγρότες θα έχουν το αφορολόγητο, αναχώρησε χθες από την Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών, για να επανέλθει στις 2 Απριλίου προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Ο κύβος ερρίφθη για τα ενοίκια με συντελεστές 15%, από 11% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, 35% από 33% για εισοδήματα από 12.001 μέχρι 100.000 ευρώ και 45% για τα υψηλότερα.
 
Ωστόσο, το φορολογικό δεν έχει ακόμα κλειδώσει λόγω της εμμονής του ΔΝΤ για δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000 ευρώ. Ανοιχτή παραμένει η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, με τους δανειστές να αμφισβητούν την απόδοση των κυβερνητικών μέτρων, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση της φορολογίας στα υγρά καύσιμα και το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές.
 
Στο ασφαλιστικό υπάρχουν δύο κρίσιμες συγκλίσεις και δύο δύσκολα ανοιχτά μέτωπα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, «κλείδωσε» η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ με 20, όμως, χρόνια ασφάλισης και η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Όπως ο ίδιος εξήγησε, η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» που θα διασώσει τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα», καθώς λείπουν στοιχεία από τα Ταμεία. Δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα, η αναπροσαρμογή των κριτηρίων για το ΕΚΑΣ και η νέα αρχιτεκτονική με το ένα Ταμείο για όλους.


πηγη:www.paseges.gr