Με 15% στην καλύτερη περίπτωση θα φορολογηθούν οι αγρότες το 2016

11/04/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Ακόµη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδηµάτων που θα αποκτηθούν το 2016, µε το τοπίο να παραµένει εξαιρετικά ασαφές και ασταθές, µη διευκολύνοντας την επιχειρηµατικότητα. Επι του παρόντος τα σενάρια για τη φορολογία των αγροτών, που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας είναι τρία,
σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Το πρώτο και πιο ευνοϊκό για τους επαγγελµατίες του χώρου, που καθόλου τυχαία διαρρέεται από την πλευρά της κυβέρνησης, προβλέπει συντελεστή φορολόγησης 15%, αντί 20% βάσει του αρχικού κειµένου του τρίτου µνηµονίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται, αν αυτό θα ισχύει µόνον για τους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Το δεύτερο, περιλαµβάνει συντελεστή 20%, όπως ακριβώς προβλέφθηκε στο µνηµόνιο 3 και το τρίτο κλιµακωτή φορολόγηση µε βάση το εισόδηµα που δηλώνεται ως εξής:
  •   22% για εισόδηµα µέχρι τα 20.000 ευρώ,
  •   29% για εισόδηµα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
  •  37% για εισόδηµα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και
  •   45% για το υπερβάλλον
Σηµειωτέον ότι η τρίτη εκδοχή της κλιµακωτής  φορολόγησης φαίνεται να περιλαµβάνεται στην τελευταία χρονικά κυβερνητική πρόταση στους δανειστές και αφορά µισθωτούς – συνταξιούχους, µε «ανοικτό» το ενδεχόµενο να περιλάβει τελικώς και τους αγρότες.

Με 13% οι τρέχουσες δηλώσεις

Κλειδωµένο εν τω µεταξύ θεωρούν στην κυβέρνηση το συντελεστή 13% για τα εισοδήµατα που αποκτήθηκαν το 2015 (και θα δηλωθούν στις τρέχουσες δηλώσεις εισοδήµατος), καθώς δεν εγείρουν ζήτηµα αύξησής του οι δανειστές, σε αντίθεση µε το αφορολόγητο όριο, που δεν αποκλείεται να πέσει και κάτω από τα 9.100 ευρώ.Καλά νέα για εισφορές

Στο µεταξύ, να έχουν οριστικοποιηθεί φαίνεται και οι εκπτώσεις για τις εισφορές αγροτών. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, που µένει βέβαια, να επιβεβαιωθούν επί του πρακτέου, προβλέπεται:
  •    ∆υνατότητα µόνιµης εισφοράς στο 16% του εισοδήµατος αντί για 20% για τους αγρότες µε τριετή µεταβατική περίοδο (14% το 2017, 15% το 2018 και 16% το 2019).
  •   Αντίστοιχη κλιµάκωση θα ισχύσει και για όσους επιλέξουν τελική εισφορά στο 20%, µόνον, που η χρονική περίοδος θα αγγίζει την πενταετία ώστε να φτάνει µέχρι το 2021.
  •   Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 16% θα λάβουν τα 16/20 της εθνικής σύνταξης, συν το αναλογικό τµήµα που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους.
Το οικονοµικό επιτελείο ευελπιστεί να κλείσει τα παραπάνω θέµατα  ως την Κυριακή στις διαπραγµατεύσεις µε τους δανειστές.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.