Στην Βουλή τα προβλήματα στην καταβολή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι λόγω τηλεπισκόπησης

21/4/2016

Στην Βουλή τα προβλήματα στην καταβολή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι λόγω τηλεπισκόπησης Τα προβλήματα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι ανέδειξε, με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Ν. Καρδίτσας κ. Παναγιώτα Βράντζα
. Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Βράντζα το πρόβλημα προέκυψε σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και ιδιαίτερα στο νομό Καρδίτσας όπου:«... το πρόβλημα αφορά περίπου 4000 αγροτεμάχια και το ποσό που αντιστοιχεί προσεγγίζει το 1.000.000 Ευρώ». Ο τηλεσκοπικός έλεγχος έδειξε τις ανωτέρω περιοχές είτε ακαλλιέργητες είτε σε πολύ κακή κατάσταση με αποτέλεσμα πολλοί καλλιεργητές να μείνουν εκτός συνδεδεμένης, ή να τους καταβληθούν ποσά πολύ χαμηλότερα από αυτά που δικαιούνται ενώ δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις όπου τους επιβλήθηκαν και πρόστιμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων αναφέρονται στην ερώτηση της κ. Βράντζα είναι αυτό του Δήμου της Καρδιτσομαγούλας, όπου το 90% των παραγωγών έμειναν εκτός συνδεδεμένης βάμβακος, με αρκετούς εξ' αυτών να επικοινωνούν με τον ΑγροΤύπο για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το ζήτημα.
Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης της κ. Βράντζα έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βάμβακος στο Νομό Καρδίτσας.
Με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για το έτος 2015, που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 4 Απριλίου του 2016, προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα πληρωμών για κάποιες περιοχές της χώρας, κυρίως Θεσσαλίας και Μακεδονίας, με εντονότερο αυτό του Νομού Καρδίτσας.Στις περιοχές αυτές πραγματοποιήθηκε τηλεπισκοπικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι σχεδόν το σύνολο των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων ήταν, είτε ακαλλιέργητα είτε σε πολύ κακή κατάσταση.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν, το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών να μείνει εκτός πληρωμών, ένα άλλο μέρος να εισπράξει πολύ μικρότερα ποσά από τα προβλεπόμενα και τέλος ένα μέρος να υπόκειται και σε καταλογισμούς προστίμων. Χαρακτηριστικό είναι δε το παράδειγμα του Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλας, όπου το ποσοστό των παραγωγών που έμειναν εκτός πληρωμών, ξεπέρασε το 90%.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Καρδίτσας μόνο, το πρόβλημα αφορά περίπου 4000 αγροτεμάχια και το ποσό που αντιστοιχεί προσεγγίζει το 1.000.000 Ευρώ.
Επειδή, μέρος των αγροτεμαχίων αυτών ελέγχθηκε και με επιτόπιο έλεγχο με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.
Επειδή, σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα στην αρχή της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, τα οποία πιστοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.
Επειδή, σχεδόν το σύνολο των παραγωγών έχει παραδώσει τις προβλεπόμενες ποσότητες προϊόντος.
Επειδή, η σημαντική αυτή καλλιέργεια στηρίζεται στη συγκεκριμένη ενίσχυση και η πλειοψηφία των απλήρωτων παραγωγών κινδυνεύει να μην καλλιεργήσει την τρέχουσα περίοδο.
Επειδή, το «χαμένο» ποσό είναι πολύ μεγάλο, με τραγικές συνέπειες για την τοπική αλλά και εθνική οικονομία.     
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση εξέταση των σχετικών ενστάσεων, ώστε οι εν λόγω παραγωγοί να πληρωθούν και να προλάβουν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο;
2)    Προτίθεται να διερευνήσει, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια απόκλιση μεταξύ των συμπερασμάτων του τηλεπισκοπικού ελέγχου και των υπολοίπων δεδομένων;
Η ερωτώσα Βουλευτής,

Βράντζα Παναγιώτα

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.