Σπόρο μηδικής στη... μαύρη αναζητούν οι καλλιεργητές, ανακατάξεις στα εφόδια

  11/04/2016 

Πανάγος Γιάννης 
Πρωτοφανείς ανακατατάξεις καταγράφονται φέτος τόσο στη διάρθρωση των εαρινών καλλιεργειών, όσο και στη διάθεση των αγροτικών εφοδίων. Η καλλιεργητική προτίµηση που παρατηρείται στη µηδική έχει σαν αποτέλεσµα την εξάντληση των αποθεµάτων σπόρου σποράς και την αναζήτηση πολλαπλασιαστικού υλικού από τη µια άκρη της Ελλάδας στην άλλη
, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτική πιάτσα οι νεοεισερχόμενοι στο αγροτικό επάγγελμα, έστω και εξ ανάγκης
Η Agrenda έχει ενηµέρωση για αγρότη από τα Γιάννενα που καλούσε στα µέσα της εβδοµάδας εναγωνίως συνάδελφό του από τη Βοιωτία προκειµένου να εξασφαλίσει την απαιτούµενη ποσότητα σπόρου και να προχωρήσει στην εαρινή σπορά της µηδικής. Η επιλογή της συγκεκριµένης καλλιέργειας έχει να κάνει αφενός µε τη δυνατότητά της να δίνει κάθε µήνα έσοδα στην εκµετάλλευση,  αφετέρου µε τη δυνατότητα των καλλιεργητών να διαθέτουν την παραγωγή τους χωρίς παραστατικά, εποµένως και µε δυνατότητα φοροαποφυγής. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το προωθούµενο φορολογικό πλαίσιο επηρεάζει αυτό τον καιρό σε µεγάλο βαθµό τις καλλιεργητικές επιλογές του αγροτικού κόσµου, καθώς είναι γνωστό ότι οι αγρότες είχαν µάθει διαφορετικά και τώρα όχι απλά τους κακοφαίνεται αλλά κάνουν ό,τι µπορούν για να περιορίσουν την φορολογική επιβάρυνση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η λύση της µηδικής που αφήνει πολλά περιθώρια για διάθεση της παραγωγής χωρίς παραστατικά, ειδικά από τη στιγµή που η ζωοτροφή µεταφέρεται σε κοντινές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, είναι από τις πλέον «δηµοφιλείς» µεταξύ των υπόλοιπων αροτραίων εαρινών καλλιεργειών.

Μάχη στα εφόδια

Εν τω µεταξύ, κορυφώνεται αυτές τις µέρες ο ανταγωνισµός στην αγορά αγροτικών εφοδίων, καθώς οι εαρινές σπορές µπαίνουν στην τελική ευθεία. Οι ιδιότυπες συνθήκες βάσει των οποίων κινείται φέτος η αγορά, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αφήνουν πολλά περιθώρια στις επιχειρήσεις που είναι σε θέση να παίξουν µε την πίστωση να αυξήσουν τα µερίδιά τους στην αγορά. Χαρακτηριστική η επέλαση µεγάλης εταιρείας από το χώρο των σπόρων βαµβακιού που κινείται φέτος πολύ επιθετικά σε ό,τι αφορά την οικονοµική διευκόλυνση που κάνει στα καταστήµατα αγροεφοδίων και απ’ ό,τι λέγεται, ήδη γράφει σηµαντική αύξηση στις πωλήσεις της. Ιδιαιτερότητα αποτελεί φέτος για τον τρόπο που δοµείται η αγορά και η έντονη παρουσία νέων καλλιεργητών, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, προέρχονται κατά βάση από άλλους επαγγελµατικούς χώρους και ελέω κρίσης κυρίως, επέλεξαν να δραστηριοποιθούν στον αγροτικό χώρο. Είναι άνθρωποι που είχαν τη γη αλλά προτιµούσαν µέχρι τώρα να τη νοικιάζουν. Η παρουσία τους στα αγροτικά πράγµατα έχει πολλές «αναγνώσεις». Από τη µια στερούν σηµαντικά κτήµατα από παραδοσιακούς καλλιεργητές οι οποίοι σηµειωτέον εκφράζουν σε πολλές περιπτώσεις την ανησυχία τους για το φαινόµενο, ενώ την ίδια στιγµή εφαρµόζουν τα δικά τους «οικονοµικά ήθη» στον τρόπο µε τον οποίο συναλλάσσονται µε τους προµηθευτές και ενδεχοµένως στη συνέχεια και µε τους παραλήπτες της αγροτικής τους παραγωγής.



Έκπληξη από ΦΠΑ

Αντιµέτωποι µε µεγάλες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά το κόστος των κυριότερων αγροτικών εφοδίων και ειδικότερα αυτών που χρειάζονται αύτη την εποχή για τις εαρινές καλλιέργειες, βρίσκονται οι αγρότες.
Ο λόγος έχει να κάνει µε την επιβάρυνση που επέρχεται στις τελικές τιµές των εισροών από τον αυξηµένο ΦΠΑ 23% ο οποίος θεσπίστηκε το περασµένο καλοκαίρι. Μπορεί να έχουν περάσει µήνες από την επιβολή του, ωστόσο, για τα εφόδια που οι αγρότες χρειάζονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή δεν είχε γίνει αισθητή η αναπροσαρµογή και η έκπληξη είναι µεγάλη. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έρχονται εξαιτίας αυτού του λόγου οι γεωπόνοι - διακινητές αγροτικών εφοδίων που καλούνται να εξηγήσουν την αύξηση, µεταθέτοντας φυσικά την ευθύνη στους κυβερνώντες.
 
πηγη:www.agronews.gr