Καλός καιρός ίσον ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα σιτάρια

  25/04/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Την ώρα που τα µαλακά σιτάρια επιδίδονται σε ένα κερδοσκοπικό ράλι τιµών στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, ενώ τα σκληρά εµφανίζουν στασιµότητα, παραγωγοί και επενδυτές ευελπιστούν σε µια αλλαγή των καιρικών συνθηκών που θα µειώσει τη σοδειά στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας
(πχ. Ουκρανία) ή της Βόρειας Αµερικής (πχ. Καναδάς), σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Και αυτό γιατί όσο παραµείνουν οι καιρικές συνθήκες σε καλά επίπεδα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να πέσουν ακόµα πιο χαµηλά οι τιµές στα σιτάρια ελέω µεγάλης προσφοράς, σηµειώνει σε νέα έκθεση η Τράπεζα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZ). Αυτή η πρόβλεψη έρχεται τη στιγµή που τα µαλακά σιτάρια επιδίδονται σε ένα ράλι τιµών στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, ενώ τα σκληρά εµφανίζουν στασιµότητα. Συγκεκριµένα, τα σιτάρια από τις 3 Απριλίου και τα 471 σεντς ανά λίµπρα έφτασαν στις 22 του µήνα στα 484 σεντς ανά λίµπρα σηµειώνοντας µια άνοδο σχεδόν 3%. Η κερδοσκοπία που επικρατεί σε όλα τα εµπορεύµατα είναι ο βασικός λόγος της πρόσφατης ανόδου των δηµητριακών, σηµειώνουν διεθνείς αναλυτές.
«Αν δεν αλλάξει ο καιρός, τον Ιούνιο αναµένεται τεράστια προσφορά σιταριού σε παγκόσµιο επίπεδο γεγονός που θα πιέσει περαιτέρω τις τιµές», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ANZ.
Παραγωγές ρεκόρ σε Ρωσία και Αργεντινή
Παράλληλα, η Ρωσία αναµένεται ότι θα σηµειώσει ρεκόρ 8ετίας στη συγκοµιδή σιταριού µετά από έναν από τους πιο θερµούς χειµώνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και τις εξαιρετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Πιο αναλυτικά, θα συγκοµίσει 62,5 εκατ. τόνους σιταριού το 2016, σύµφωνα µε εκτίµηση του Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικών Αγορών (IAMS). Η πρόβλεψη για µεγαλύτερη ρωσική σοδειά θα στείλει τις τιµές αναφοράς στο Σικάγο στο χαµηλότερο επίπεδο από το 2010, λένε οι αναλυτές. Στην πράξη η µεγαλύτερη φετινή σοδειά από τη Ρωσία θα αντισταθµίσει τις απώλειες από Ουκρανία και Ρουµανία, λένε οι αναλυτές. Σύµφωνα µε προβλέψεις της UkrAgroConsult η παραγωγή της Ουκρανίας αναµένεται µειωµένη κατά 25% στους 19,8 εκατ. τόνους από τους 26,5 εκατ. τόνους πέρσι εξαιτίας της µείωσης των φυτεύσεων και της ξηρασίας. Ενώ, και «στην Αργεντινή αναµένεται φέτος εξαιρετικά υψηλή παραγωγή σιταριού, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής για αφαίρεση εξαγωγικών φόρων που ενθάρρυνε τις φυτεύσεις για το προϊόν. Επίσης, ήδη οι τιµές για τα αργεντίνικα σιτάρια ευνοούνται από το υποτιµηµένο πέσο σηµειώνοντας αύξηση έως και 40%», τονίζει η ANZ. 

Εξαγωγές ρεκόρ για Ουκρανία
Πολύ ισχυρή παραµένει η εξαγωγική παρουσία της Ουκρανίας στα σιτάρια, καθώς µε σύµµαχο το αδύναµο νόµισµά της και την ισχυρή ζήτηση από τη Ν.Α. Ασία κατάφερε να διώξει ένα µεγάλο µέρος από την αυξηµένη σοδειά του 2014/2015.  Μέχρι στιγµής οι εξαγωγές της έχουν φτάσει στο 34% στους 12,9 εκατ. τόνους, καταλήγει η UkrAgroConsult.

πηγη:www.agronews.gr