Ρεκόρ στη διεθνή παραγωγή σιτηρών, βλέπει ο FAO

20/04/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Μόλις κατά 0,2% στους 2,521 εκατ. τόνους αναµένεται να µειωθεί η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών το 2016-2017 σε σχέση µε το 2014-2015, σύµφωνα µε τις πρόσφατες προβλέψεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ.


Ωστόσο παρά τη µείωση οι αναλυτές του FAO αναµένουν ότι θα είναι η τρίτη παγκόσµια συγκοµιδή ρεκόρ στα δηµητριακά.  Επιπλέον, πιεσµένες θα συνεχίσουν να είναι οι τιµές για τα δηµητριακά, καθώς σύµφωνα µε τον FAO, τα µεγάλα αποθέµατα και η σχετικά ασθενής διεθνή ζήτηση θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην αγορά.
Όσον αφορά την παγκόσµια παραγωγή σιταριού αναµένεται να φτάσει τους 712,7 εκατ. τόνους, δηλαδή 20 εκατ. τόνους λιγότερους από το 2015. Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσµα της µείωσης σπορών σε Ρωσία και Ουκρανία, εξαιτίας της ξηρασίας.
Ανοδικά θα κινηθεί η διεθνής παραγωγή των δευτερευόντων δηµητριακών (πχ. καλαµπόκι, κριθάρι, βρώµη) κατά 1,313 εκατ. τόνους, αυξηµένη κατά 11 εκατ. τόνους από το 2015, κυρίως λόγω αυξήσεων στην παραγωγή του καλαµποκιού. 
Ειδικότερα, η διεθνής παραγωγή καλαµποκιού θα ανέλθει κατά 1,1% στους 1,014 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσµα των αυξηµένων αποδόσεων στην ΕΕ και της επέκτασης των φυτεύσεων σε ΗΠΑ και Αργεντινή.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.