Ως τέλος Ιουνίου εξόφληση όλων με ευρωπαϊκή «χείρα βοήθειας»

23/05/2016

Δούσκα Ελένη
Μετά τις 25 Μαΐου και µετά το κλείσιµο της συµφωνίας και την εκταµίευση της δεύτερης δόσης του προγράµµατος του ESM και ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεµότητες στις πληρωµές, σχετικά µε τις συνδεδεµένες, τα υπόλοιπα της εξισωτικής, την εξόφληση του τσεκ και τα αγροπεριβαλλοντικά,
σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Διαβεβαιώσεις Αποστόλου για συνδεδεμένες, ενιαία, υπόλοιπα εξισωτικής και αγροπεριβαλλοντικά

Αυτό διαβεβαίωσε τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους µε τους οποίους συναντήθηκε την περασµένη Πέµπτη στο γραφείο του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαια, ο κ. Αποστόλου φρόντισε να αφήσει όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά, τονίζοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο µε τον οποίο θα εισρεύσει το χρήµα», χωρίς εν τω µεταξύ να δώσει καµία λεπτοµέρεια πιο συγκεκριµένα σχετικά µε τον ακριβή χρόνο πληρωµής και τα ποσά που αντιστοιχούν για κάθε πρόγραµµα και ενίσχυση. Ως εκ τούτου, πρώτα αναµένεται να «τρέξουν» οι υπόλοιπες συνδεδεµένες, που «δουλεύονται» ήδη από τους αρµόδιους, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήµατα δηµοσιεύονται και οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων ανά προϊόν, που ανοίγουν και το δρόµο για την πληρωµή των δικαιούχων.
Στο πλάνο προς πληρωµή και κάποια παλιά Σχέδια Βελτίωσης, µετά την απόφαση «γέφυρα» που περνά τις απειληµένες υποχρεώσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ στο νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, όπως επιβάλει ο κοινοτικός κανονισµός και η εξισωτική του 2015.

Από τέλη Μαΐου οι συνδεδεµένες περί τα 120 εκατ.    
Κονδύλι σχεδόν 120 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στις υπόλοιπες συνδεδεµένες, οι οποίες και αναµένεται να πάρουν το δρόµο της πληρωµής, από τα τέλη Μαΐου, µε τη βιοµηχανική ντοµάτα, τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια για χυµό και το ρύζι (των οποίων οι αποφάσεις που ορίζουν την τιµή της ενίσχυσης έχουν ήδη εκδοθεί) να προηγούνται, µαζί µε υπόλοιπα από σκληρό σιτάρι και ψυχανθή και να ακολουθούν µέσα στον Ιούνιο τα ζωικά, στα οποία είναι και τα περισσότερα λεφτά, ύψους 87,7 εκατ. ευρώ.
Πιο προβληµατικές θεωρούνται οι συνδεδεµένες στα αιγοπρόβατα, στα οποία αναλογούν 48,7 εκατ. για το 2015.

Κοινοτική υποχρέωση η εξόφληση του τσεκ τον Ιούνιο
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπεται από τον κανονισµό, αναµένεται να εξοφληθεί το τσεκ του 2015, σύµφωνα µε τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τον συνολικό προϋπολογισµό των 1,78 περίπου δις για τη βασική και την πράσινη ενίσχυση και βάσει όσων έχουν πληρωθεί ως σήµερα, υπολείπονται περί τα 58 εκατ. ευρώ. Σηµειωτέον ότι µέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα στην ίδια πληρωµή, να συµπεριληφθούν και οι πιστώσεις όσων παραγωγών είναι σε έλεγχο και δεν έχουν πληρωθεί, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός, λίγες µέρες νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στο πλάνο και οι ενστάσεις εξισωτικής 2014 και 2015
Υπόλοιπα εξισωτικής του 2014 και του 2015 και οι ενστάσεις ανέφερε ο κ. Αποστόλου στους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους ότι  δροµολογούν προς πληρωµή υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, µέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, δεν έχει ακόµα διευκρινιστεί, ούτε βέβαια ειπώθηκε κάτι σχετικό από τον υπουργό για το ποιους θα περιλαµβάνει η εν λόγω πληρωµή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους «τυχερούς», αν και µε 6 µήνες καθυστέρηση, θα είναι και όσοι έµειναν εκτός τον περασµένο ∆εκέµβριο, και έχουν λαµβάνειν πιθανότατα µια προκαταβολή του 75% και όχι βέβαια όλο το ποσό που δικαιούνται. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο είναι ακόµα το αν σε αυτή την πίστωση θα περιλαµβάνονται όσοι έχουν πάρει ήδη την προκαταβολή, αλλά και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου, πού πήραν Μεγάλη Εβδοµάδα σχεδόν 9,3 εκατ. ευρώ.

«Πακέτο» από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων «περιµένουν» τα αγροπεριβαλλοντικά
Την εκταµίευση της δόσης και κατόπιν την υπογραφή του υπουργείου Οικονοµικών προκειµένου οι σχετικές πιστώσεις για βιολογικά, νιτρικά, αµειψισπορά, ολοκληρωµένη και λοιπά αγροπεριβαλλοντικά 2012 και 2013 να εγγραφούν στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, περιµένει η Βάθη, για να τρέξει τις πληρωµές. Μάλιστα, αυτό που ο υπουργός, λίγες µέρες νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Στ. Αραχωβίτη, εξηγούσε ότι «προσπαθούµε εντός του α’ εξαµήνου 2016 να γίνει η καταβολή της ενίσχυσης των υπολοίπων ετών του 2012-2013», προανήγγειλε και στους Θεσσαλούς, δίνοντας έµφαση στη βιολογική κτηνοτροφία.

πηγη:www.agronews.gr