Με γνώμονα τον καιρό για το σκληρό σιτάρι

25/05/2016 

Παπαδογιάννης Γιάννης
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, µετά τις τελευταίες εξαγωγές στα 215-220 ευρώ ο τόνος FOB, οι Ιταλοί δεν δείχνουν προς το παρόν ιδιαίτερη διάθεση να προβούν σε αγορές της νέας σοδειάς. Προτιµούν να περιµένουν τον αλωνισµό τόσο της χώρας τους όσο και της δικιάς µας, να ελέγξουν τις ποιότητες και κατόπιν να κουβεντιάσουν επί της ουσίας για αγορές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

 Βέβαια, έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς τα αποθέµατά τους επαρκούν για να καλύψουν τις άµεσες ανάγκες τους. Στην εσωτερική αγορά, η πλειονότητα των εµπόρων κλείνουν µια άσχηµη για αυτούς χρονιά, στην οποία οι ποιότητες σε πολλές περιοχές ήταν υποδεέστερες, οι εξαγωγές δύσκολες και οι τιµές πτωτικές.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές είναι αµετάβλητες εδώ και σχεδόν έναν µήνα. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 238-243 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 233-238 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο δεν υπήρξαν αλλαγές, µε τις εξαιρετικές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 240 µε 245 ευρώ ο τόνος. Η εκτίµηση για σηµαντική αύξηση της νέας παραγωγής σίτου στην Ιταλία έφερε στασιµότητα στην αγορά. Το γαλλικό στάρι παραµένει στα 250 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες από αυτές του ευρωπαϊκού νότου.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, επιτέλους, µετά από αρκετές εβδοµάδες σηµειώθηκε ανοδική αντίδραση. Τα περισσότερα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων επανέκαµψαν, µε οδηγό την ενίσχυση του πετρελαίου. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν και οι κερδοσκόποι, αγοράζοντας νέες θέσεις στα δηµητριακά. Σύµφωνα µε αναλυτές, η αντίδραση αυτή έχει βασιστεί και σε θεµελιώδη στοιχεία, καθώς στη φυσική αγορά επανέρχεται η δραστηριότητα. Μένει να δούµε ποια θα είναι η πορεία του δολαρίου κατά το επόµενο διάστηµα, καθώς τυχόν ενίσχυσή του ενδέχεται να πιέσει τα χρηµατιστήρια. Στη Γαλλία, η παραγωγή της χώρας κερδίζει έδαφος έναντι των εναλλακτικών σοδειών που τιµολογούνται σε δολάρια. Την ίδια στιγµή, η βοήθεια από το χρηµατιστήριο του Σικάγο αύξησε τις τιµές σχεδόν κατά 5 ευρώ, φτάνοντας τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου στα 164 ευρώ.

πηγη:www.agronews.gr