Ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα ροδάκινα, μέσα στον Ιούνιο η εικόνα των αγορών του εξωτερικού, σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές

27/5/2016

Ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα ροδάκινα, μέσα στον Ιούνιο η εικόνα των αγορών του εξωτερικού, σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων εξαγόμενων ποικιλιών «Franchoise», «May Crest» «Spring Bell» και «Spring Crest» στη Βέροια. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού
όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος αναμένεται η παραγωγή της χώρας μας να κυμανθεί στα ίδια, χαμηλά επίπεδα, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του τμήματος εμπορίας του ΑΣ Αλιάκμονα, κ. Παναγιώτης Τορλακίδης, ενώ σε επίσης χαμηλά επίπεδα αναμένουν οι Έλληνες εξαγωγείς να κινηθεί η ισπανική παραγωγή. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, θα έχουμε σαφή εικόνα για τις αγορές του εξωτερικού, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΑΣ Venus κ. Αντώνης Μαρκοβίτης.
Ξεκίνησαν οι εξαγωγές στα πρώιμα ροδάκινα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα «δείξουν» οι αγορές του εξωτερικού

Ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες και ολοκληρώθηκε ήδη η συγκομιδή της «Franchoise» που δεν είχε μεγάλες ποσότητες, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΑΣ Venus, κ. Αντώνης Μαρκοβίτης. «Αυτό το δεκαήμερο συγκομίζονται οι «Queen Crest» και οι «May Crest» ενώ αργότερα θα μπει και η «Spring Bell». Οι δύο τελευταίες έχουν τις πιο μεγάλες ποσότητες. Η παραγωγή βρίσκεται στις ίδιες ποσότητες με πέρσι, ίσως και λίγο αυξημένη. Η τιμή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι ωστόσο καλό είναι να αποφύγουμε να μιλήσουμε με αριθμούς γιατί ακόμα ο καιρός δε βοηθάει στην κατανάλωση φρούτων στην Ευρώπη. Θα μπορούμε να έχουμε μια εικόνα σε περίπου ένα δεκαήμερο. Πάντως η πρωιμότητα δεν βοήθησε φέτος. Όσα έχουν ξεκινήσει να εξάγονται βρίσκονται κάτω από το ένα ευρώ το κιλό. Αργότερα όταν οι ποσότητες αυξάνουν, κοιτάμε και άλλες αγορές».
Ο Παναγιώτης Τορλακίδης, υπεύθυνος του τμήματος εμπορίας του ΑΣ Αλιάκμονα δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Ποσοτικά είμαστε στα ίδια με πέρσι. Ποιοτικά έχουμε ζήτημα με τα μαλακά ροδάκινα λόγω των καιρικών συνθηκών με συχνούς αέρηδες και μεταπτώσεις της θερμοκρασίας. Ένα μεγάλο μέρος τους μάλλον θα καταλήξει σε χυμό. Σε σχέση με πέρσι οι τιμές είναι καλύτερες κατά 10 - 15% παρόλο που ο καιρός στο εξωτερικό δε βοηθάει στην κατανάλωση. Έδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για ποικιλίες όπως τα «Queen Crest», τα «Franchoise», τα «Lolita». Σήμερα ξεκινήσαμε την συγκομιδή στα «May Crest». Εμείς εξάγουμε το 99% του προϊόντος στο εξωτερικό σε χώρες της ΕΕ και στα Βαλκάνια. Φέτος έχουμε και μια καλή διαδρομή προς Ρωσία μέσω τρίτων χωρών. Η τιμή παραγωγού για την αγορά του εξωτερικού διαμορφώνεται στα 70 λεπτά το κιλό».
Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, «έχουμε μια πρωιμότητα φέτος στην καλλιέργεια, τουλάχιστον μιας εβδομάδας, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων της Πελοποννήσου, με τιμές που κυμάνθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Το θετικό με αυτές τις ποικιλίες είναι ότι αντικατέστησαν τα πρώιμα ισπανικά ροδάκινα, τα οποία πωλούνταν στην ελληνική αγορά σε πολύ υψηλές τιμές. Πάντως τα μέχρι στιγμής μηνύματα από την διεθνή αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά. Υπάρχει χαμηλή ζήτηση και οι τιμές μέχρι στιγμής φαίνονται μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Κυμαίνονται κάτω από 1 ευρώ το κιλό».

πηγη:www.agrotypos.gr