Πρόεδρος ΕΛΓΑ: καθυστερεί η εφαρμογή αποφάσεων λόγω αξιολόγησης, έρχεται πληρωμή αυτή την εβδομάδα

24/5/2016

Πρόεδρος ΕΛΓΑ: καθυστερεί η εφαρμογή αποφάσεων λόγω αξιολόγησης, έρχεται πληρωμή αυτή την εβδομάδα Για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές. Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή την εβδομάδα προγραμματίζεται ακόμα μια πληρωμή από τον Οργανισμό ύψους 10 εκ. ευρώ ενώ στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για το 2015.
Σχετικά με το θέμα ορισμένων νόμων που αναμένονται να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ για να τρέξουν βασικά ζητήματα, όπως η επανέναρξη του έργου των εκτιμητών και η τυπική (αλλά ουσιαστική για τους παραγωγούς) επικύρωση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών έως τις 30/6, ο κ. Κουρεμπές εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά την καθυστέρηση της αξιολόγησης τα ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα με τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.
Για τις ζημιές από βροχοπτώσεις και χαλάζι:
«Είχαμε αρκετές ζημιές σε κάποιες περιοχές. Στη Θεσσαλία είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Λόγω των βροχοπτώσεων είχαμε σκισίματα στα κεράσια, ενώ σιτηρά και βαμβάκια επλήγησαν από τις πλημμύρες. Επίσης είχαμε χαλαζοπτώσεις στην Αρκαδία και την Αργολίδα. Σύμφωνα με τις πρώτες επισημάνσεις που μας έχουν γίνει από τα υποκαταστήματα, μιλάμε για μήλα στην Αρκαδία και κάποια βερίκοκα στην Αργολίδα. Το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο η αποχή, είναι η δυσκολία των μετακινήσεων με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Έχουμε τη δέσμευση του Υπουργού ότι το θέμα θα λυθεί σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Παρ΄ ότι βγαίνουν κάποιοι για τις επισημάνσεις, αδυνατούμε να βγάλουμε κόσμο έξω με αυτό το καθεστώς. Εκτιμήσεις δεν γίνονται ωστόσο έχουμε εικόνα των ζημιών όπως έγινε και στη Βέροια και την Πελοπόννησο. Χαλαζόπτωση και πλημμύρες εντάσσονται στο καθεστώς των αποζημιώσεων».
Για τα ζητήματα εφαρμογής αποφάσεων του ΕΛΓΑ
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε περίοδο παράτασης μέχρι 30/6 (σ.σ. παράταση καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς 2015). Αυτό θα πρέπει να γίνει και νόμος του κράτους για να ισχύει και να μπορεί να πάρει αποζημίωση όποιος πλήρωσε μετά τις 31/3. Έχει υπογραφεί η απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μας καθυστερεί και το θέμα της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της αξιολόγησης. Κάποια πράγματα έχουν πάει πίσω. Δεν υπάρχει πάντως θέμα, πρόκειται για κανονιστικό ζήτημα. Κάποιος που πλήρωσε 2 Απριλίου και έχει εκκαθαριστεί το πόρισμά του, δε θα πληρωθεί τώρα, θα περιμένει την επόμενη πληρωμή μόλις βγει το ΦΕΚ».
Για την πληρωμή αυτής της εβδομάδας
«Μέχρι την Παρασκευή (27/5) θα γίνει η επόμενη πληρωμή όπως γίνεται κάθε μήνα. Το ύψος των αποζημιώσεων θα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές μέσα τον Ιούνιο και να έχουμε καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων για το 2015».


πηγη:www.agrotypos.gr