Mπλοκάρει την συνταξιοδότηση από άλλα ταμεία σε όσους οφείλουν ο ΟΓΑ

 31/05/2016 


Αναφορές σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί συνταξιοδότησης με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης, στην περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι συμμετέχων φορέας και υπάρχει οφειλή, ανεξαρτήτως ποσού, του ασφαλισμένου προς τον ΟΓΑ εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη.


Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ, ο Οργανισμός ως συμμετέχων φορέας δεν δέχεται να διαβιβάσει ασφαλιστικά στοιχεία προς τον απονέμοντα φορέα, αν προηγουμένως δεν εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό της οφειλής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων, τα οποία εκκρεμούν στον ΟΓΑ. Σε δύο εκ των περιπτώσεων που εξετάζει ο Συνήγορος του Πολίτη, το ποσό της οφειλής των ασφαλισμένων προς τον ΟΓΑ είναι της τάξης των 1.500 ή 2.000 ευρώ, αντιστοίχως.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι απομένων φορέας, είτε πρόκειται για υπόθεση συνταξιοδότησης αυτοτελώς από τον ΟΓΑ, είτε για υπόθεση συνταξιοδότησης με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, ποσό οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ δύναται να συμψηφιστεί ή να παρακρατηθεί από το σύνολο των συντάξεων.
Η μη εφαρμογή της διάταξης αυτής στις περιπτώσεις που ο ΟΓΑ είναι συμμετέχων φορέας, θέτει ζήτημα αδικαιολόγητης άνισης μεταχείρισης των ασφαλισμένων. Ο Συνήγορος του Πολίτη, τόνισε προς τη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι η εξαίρεση του ΟΓΑ από την εφαρμογή των διατάξεων περί έναρξης καταβολής της σύνταξης σε οφειλέτη, αφορά μόνο το ύψος της οφειλής που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη και όχι τον αποκλεισμό των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από την εφαρμογή των διατάξεων συνταξιοδότησης με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης. 
Άλλωστε, με τις διατάξεις του άρθρου 68 (ν. 4144/2013) ορίζεται ότι ειδικά για τον ΟΓΑ δύναται να χορηγείται σύνταξη αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, ζήτησε από τη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με τον ΟΓΑ να αναζητήσει τρόπο επίλυσης του προβλήματος, ώστε να μην παρακωλύεται η εφαρμογή των διατάξεων περί συνταξιοδότησης με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης και να καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στον ΟΓΑ για τον παραπάνω λόγο.

πηγη:www.agronews.gr