Κάτι κρατάει χαμηλά το σκληρό, υπό πίεση οι τιμές και στην Ιταλία

08/07/2016 

Αν και οδεύουµε προς τα µέσα Ιουλίου ακόµα επίσηµα τιµές δεν έχουν ακουστεί για το σκληρό σιτάρι όταν πέρσι από τον Ιούνιο ήδη το προϊόν είχε πιάσει τα 25-27 λεπτά το κιλό.

Σηµειωτέον ότι τα χαµηλά επίπεδα των 16 µε 17 λεπτών το κιλό, που δίνει τώρα η αγορά, δεν καλύπτουν τους παραγωγούς, οι οποίοι -όπως δηλώνουν στην εφηµερίδα Agrenda- παρά τις αυξηµένες φετινές αποδόσεις έχουν να αντιµετωπίσουν το µεγάλο κόστος παραγωγής σε συνδυασµό µε τη βαρύτερη φορολογία, που δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους.

Στη λίστα της Φότζια, κατόπιν της διαµαρτυρίας των παραγωγών, οι τιµές δεν µπόρεσαν να κρατήσουν τα επίπεδα τους και µειώθηκαν κατά 10-15 ευρώ ο τόνος, καθώς βασικός λόγος είναι η αφθονία σίτου που υπάρχει στην παγκόσµια αγορά. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 195-200 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11%, υαλώδη 40%) στα 180-190 ευρώ ο τόνος. Αντίστοιχα, στο Μιλάνο οι τιµές για τη νέα σοδειά καλής ποιότητας κυµαίνονται στα 210-212 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη παραγωγού.

πηγη:www.agronews.gr