Έκλεισε αύξηση εισφορών υγείας αγροτών από 1/1/2017

  08/09/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της υποδόσης που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ στις 7 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας των αγροτών από 1/1/2017,
αλλά και την ένταξη των τουριστικών επιχειρηματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ αυξάνοντας την εισφορά τους για την κύρια ασφάλιση από 1/1/2017 στο 20% (αντί του 14%).
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μεταξύ των προαπαιτούμενων, είναι και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές του 2017. Δηλαδή η κατάργηση των εξαιρέσεων που προβλέπουν χαμηλότερες εισφορές για ένα μεταβατικό διάστημα για αγρότες και νέους επαγγελματίες, όπως προανήγγειλε η Agrenda, πριν από δυο εβδομάδες.
Επίσης, για την ασφάλιση στον ΟΓΑ σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει. Ανακοίνωσε, μιλώντας ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεων τους.
Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1300 ευρώ. Όπως ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών -παροχών δεν ήταν ισορροπημένη. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.
Τόνισε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.
Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και για κουκουλοφόρους – όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Για τις οφειλές στα ταμεία είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν οι οφειλές και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές.
Πάντως, επανέλαβε ότι για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το «λοκ αουτ».

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.