Στους 2,556 εκατ. τόνους διεθνώς τα σιτηρά, λέει ο FAO

  09/09/2016 

Γιαννακοπούλου Φανή
Πρόσθεσε ακόμα 22 εκατ. τόνοι στις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εκτιμώντας ότι θα φτάσει τελικά τους 2,566 εκατ. τόνους για τη σεζόν 2016/2017.


Σύμφωνα με την έκθεση προσφοράς και ζήτησης για τα δημητριακά του FAO, που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, η αναθεώρηση προς τα πάνω της διεθνούς παραγωγής οφείλεται στο ρεκόρ συγκομιδής σιταριού και στις προβλέψεις για καλύτερη σοδειά καλαμποκιού από τις ΗΠΑ.

Η προσδοκώμενη αύξηση στην παραγωγή σιταριού αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές του FAO, να αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα, δίνοντας τους ώθηση της τάξης του 25,3% και αυξάνοντας περισσότερο την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Προσεχώς περισσότερο καλαμπόκι
Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή για τα δευτερεύοντα σιτηρά (καλαμπόκι, σόγια, κλπ) αναμένεται με βάση τις προβλέψεις του FAO να φτάσει φέτος περίπου τους 1.329 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια άνοδο κατά 2% από το 2015, εξαιτίας της μεγαλύτερης από ότι αναμενόταν σοδειάς από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το σιτάρι (μαλακό και σκληρό) αναμένεται ότι θα αγγίξει τους 741 εκατ. τόνους, λόγω καλύτερων σοδειών από Αυστραλία, Βόρεια Αμερική Ινδία και Ρωσία. Μάλιστα, η Ρωσία αναμένεται να γίνει τη σεζόν 2016/2017 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, ξεπερνώντας την ΕΕ, όπου ο υγρός καιρός (βροχοπτώσεις Ιουνίου στη Γαλλία κυρίως) επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή.

Και η διεθνής παραγωγή ρυζιού αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, φτάνοντας τους 496 εκατ. τόνους, χάρη στις καλύτερες καιρικές συνθήκες σε Ασία και στη στροφή Αμερικανών παραγωγών σε αυτήν την καλλιέργεια λόγω των ελκυστικότερων τιμών του προϊόντος.

Τέλος, ο FAO σημειώνει ότι η διεθνής κατανάλωση δημητριακών θα αυξηθεί μόλις κατά 1,6%, καθώς το καλαμπόκι και έως κάποιο σημείο και το χαμηλότερης ποιότητας σιτάρι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο στις ζωοτροφές (ζήτηση από κτηνοτρόφους). Επίσης, η πρόβλεψη για το εμπόριο σιτηρών του FAO το 2016/17 έχει αναβαθμιστεί κατά σχεδόν 9 εκατ. τόνους χάρη στην άφθονη διαθεσιμότητα σιταριού και δευτερευόντων δημητριακών για εξαγωγή.
 
πηγη:www.agronews.gr