Σε 6αμηνη παράταση οδηγείται η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων


02.09.2016 


Σε 6αμηνη παράταση οδηγείται η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων Εμπλοκή με την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που είναι πιθανό να μεταφερθεί για το Β’ εξάμηνο του 2017, καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Εργασίας.
Παρά τη δέσμευση που καταγράφηκε και σε σχετική διάταξη του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, ότι το νέο υπερ–ταμείο κύριας ασφάλισης πρόκειται να ξεκινήσει την 1/1/2017, αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, διαπιστώνουν το ανέφικτο της διαδικασίας και ήδη ετοιμάζονται με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία του με ένα εξάμηνο καθυστέρηση…

Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί φαντάζουν ανυπέρβλητα για να ξεπεραστούν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Εστιάζονται, κυρίως, στην αδυναμία μεταφοράς όλων των δεδομένων για ασφαλισμένους και συνταξιούχους από τα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα δαιδαλώδες καθεστώς που πρέπει να ξεπεραστεί.

Σημειώνεται ότι το ταμείο – μαμούθ που πρόκειται να δημιουργηθεί θα έχει στις τάξεις του περίπου 2,6 εκατ. συνταξιούχους και πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένους. Προβλήματα υπάρχουν και με τη διαδικασία ενοποίησης της περιουσίας όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ), που αποτιμάται στα 16 δισ. ευρώ.

Ξεχωριστό ζήτημα έχει ανακύψει και με την όποια λογιστική αυτοτέλεια θα υπάρχει ή όχι, στον κάθε φορέα ξεχωριστά.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η πρακτική αδυναμία στελέχωσης των επιτροπών που πρέπει να αναλάβουν το έργο της μεταφοράς των Ταμείων στο νέο ΕΦΚΑ, γεγονός που καθιστά πρακτικά ανέφικτη τη λειτουργία του από την 1/1/2017 και μετά.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος ΕΦΚΑ θα πρέπει να αναλάβει να καλύψει το σύνολο της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης για κύριες συντάξεις.

Ενδεικτική της καθυστέρησης που πρόκειται να υπάρξει είναι και η τροπολογία – «έμμεση» παραδοχή του προβλήματος, που κατατέθηκε προ ημερών από το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτή τονίζεται ότι παρατείνεται έως το τέλος του 2017 η διάθεση προσωπικού από τις τράπεζες, από την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και από την ΕΡΤ, τον ΟΤΕ, τον ΗΛΠΑΠ και τον ΗΣΑΠ, στο ΙΚΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας)…

πηγη:www.paseges.gr