Έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία σε καλλιέργειες και αστικές περιοχές της χώρας


07.09.2016 


Έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία σε καλλιέργειες και αστικές περιοχές της χώραςΈντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές βροχοπτώσεις, δυνατούς ανέμους έως ανεμοστρόβιλους, σαρώνουν στο πέρασμά τους καλλιέργειες, δέντρα, σπίτια και καταστήματα σε Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο Μακεδονία, Αττική και Πελοπόννησο.
Πιο αναλυτικά, σε ποτάμια έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές καθώς σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως περίπου τις 09:30 το πρωί της Τρίτης (06.09.2016), κατεγράφησαν στις περιοχές: Καραβοστάσι Θεσπρωτίας 135 mm, Ηγουμενίτσα 63.4 mm, Τσαμαντάς Θεσπρωτίας 51.2 mm, Κέρκυρα 46.6 mm, Αγία Κυριακή Ιωαννίνων 36.4 mm και Πύργος Ηλείας 35 mm.

Στον Πύργο, δύο ώρες δυνατής βροχής ήταν αρκετές για να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα.
 
Από την κακοκαιρία δεν εξαιρέθηκε και η Κεφαλονιά καθώς και ο Πόρος με ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν τις περιοχές ενώ και στη Ζάκυνθο το πρωί, οι κάτοικοι είδαν υδροσίφωνα στην περιοχή του Λαγανά.
 
Ανεμοστρόβιλος στο Κατάκολο Ηλείας
 
Νωρίτερα στο Κατάκολο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε ζημιές, ενώ αρκετές κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική για απάντληση υδάτων στον Πύργο.
 
Όπως μεταδίδει το ilialive.gr, η επέλαση της κακοκαιρίας συνεχίζεται και είναι χαρακτηριστικό το πέρασμα ανεμοστρόβιλου από το Κατάκολο που ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε ζημιές.

Στους δρόμους βρίσκονται τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας στον Πύργο. Αρκετές κλήσεις για απάντληση υδάτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν πέσει δέντρα.
 
Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων υπήρξαν και σε άλλες περιοχές της Ηλείας.
 
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην πόλη του Πύργου, έγιναν 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου.
 
Επίσης, έγιναν δύο κλήσεις για παροχή βοήθειας.
 
Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.
 
Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η περιφέρεια μαζί με το δήμο, έχουν διαθέσει μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να καθαριστεί το οδικό δίκτυο, κυρίως σε ορεινές περιοχές.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από νέες βροχοπτώσεις, μέσα στις επόμενες ώρες».
 
Όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «ήταν τόσο έντονη η βροχόπτωση, που εάν δεν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως σε καθαρισμούς χειμάρρων και αποστραγγιστικών καναλιών, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».
 
Πλημμύρες στη Λακωνία
 
Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς.
 
Ζημιές στην Ήπειρο
 
Ανάλογη εικόνα και σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου. Μέχρι κι αυτή την ώρα η κακοκαιρία πλήττει κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Μάλιστα τα Σύβοτα έχουν πλημμυρίσει και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πάρα πολλά.

Πρωτόγνωρες εικόνες για μία παραθαλάσσια περιοχή που δεν είναι συνηθισμένη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη νύχτα. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι των Συβότων το Ιόνιο «φλεγόταν» από τις αστραπές. Στη συνέχεια ξέσπασε καταιγίδα με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και τα πάντα να πλημμυρίσουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες πρωινές εικόνες με τα αυτοκίνητα να έχουν καλυφθεί μέχρι τη μέση από τα ορμητικά νερά που αναζητούν διέξοδο προς τη θάλασσα.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε και την Πάργα, η οποία έχει μείνει χωρίς τηλεοπτικό σήμα.

Επίσης, μεγάλη είναι η ολισθηρότητα που παρατηρείται στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αρκετά τροχαία. Το πιο σοβαρό έγινε στην Εθνική Ιωαννίνων Άρτας, κοντά στο Μπζάνι όπου τραυματίστηκαν τρία άτομα, όπως αναφέρει το epiruspost.
 
Πτώσεις δέντρων στη Λάρισα – πλημμύρες στην Μαγνησία
 
Δέντρα έσπασαν αλλά και διαφημιστικές πινακίδες ξηλώθηκαν από τον δυνατό αέρα σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα.
 
Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάσθηκε να επέμβουν τόσο στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Αθήνας λίγο πριν τον κόμβο της Νίκαιας, όσο και στην περιοχή της 110 Πτέρυγας Μάχης.
 
Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.
 
Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο διήρκεσε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία τα αυτοκίνητα περνούσαν τη «λίμνη».
 
Χωρίς τηλέφωνα έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.
 
Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.
 
Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.
 
Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη
 
Προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Επανομή, Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα.
 
Λόγω της βροχόπτωσης δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα και νωρίτερα δίπλωσε νταλίκα στην περιφερειακή οδό.
 
Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής
 
Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά  φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
 
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε  επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. 
 
Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.

πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.