Ξεκινούν αποχή διαρκείας οι εκτιμητές ΕΛΓΑ. Όπως υποστηρίζουν με νέο σύστημα μετακινήσεων Άνοιξη του 2017 θα ολοκληρώνονταν οι εκτιμήσεις ζημιών του 2016

 10/10/2016

Ξεκινούν αποχή διαρκείας οι εκτιμητές ΕΛΓΑ. Όπως υποστηρίζουν με νέο σύστημα μετακινήσεων Άνοιξη του 2017 θα ολοκληρώνονταν οι εκτιμήσεις ζημιών του 2016 Με το νέο σύστημα μετακινήσεων του προσωπικού του ΕΛΓΑ θα έφτανε ο Απρίλιος του 2017 για να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις των ζημιών του 2016.
Αυτό τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Πανταζής πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων (Π.Σ.Ε.) στον ΕΛΓΑ. Ο σύλλογος εργαζομένων στον ΕΛ.Γ.Α., μετά και τις τελευταίες συναντήσεις με  όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και την παράστασή του στο Δ.Σ. του ΕΛ.ΓΑ., συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, προχώρησε, σήμερα  Δευτέρα (10/10/2016), στην κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων  του Οργανισμού. Ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη (11/10/2016) και από την Τετάρτη ξεκινά αποχή από το εκτιμητικό έργο.
«Ζητάμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να δώσει λύση στο πρόβλημα των μετακινήσεων», προσθέτει ο κ. Δημήτριος Πανταζής. «Επίσης θέλουμε ο υπουργός να υπογράψει με τον Σύλλογο Εργαζομένων την συλλογική σύμβαση εργασίας. Εδώ και 5 μήνες δεν την έχει δεχτεί να την υπογραφή της», δηλώνει και προσθέτει: «Η μεταφορά με λεωφορεία και ταξί καθυστερεί τους ρυθμούς των εκτιμήσεων. Έχουμε κάνει συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αγροτών, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Αντώνογλου και μας είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έλυναν το πρόβλημα αλλά δεν το έκαναν. Το να νοικιάζουμε ξενοδοχεία και ταξί είναι κατασπατάληση χρημάτων, τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία (που ο ίδιος ο κ. Αποστόλου είχε καταθέσει και την απόσυρε). Το επόμενο χρονικό διάστημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν εκ νέου την τροπολογία και καλούμε την κυβέρνηση να την ψηφίσει».
Η ανακοίνωση του του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:
«Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε εξαθλίωση.

Η λαίλαπα του φορολογικού και ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγροτιά, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια ολίγων.

Ο ΕΛ.Γ.Α. ως ο μόνος γεωργοασφαλιστικός Οργανισμός με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς την οικονομική στήριξη του Κράτους, με μοναδικά έσοδα τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και τα καταβαλλόμενα απ’ αυτούς τέλη εκτίμησης για τις μετακινήσεις των γεωτεχνικών για τη διενέργεια του εκτιμητικού έργου, προστατεύει την αγροτική δραστηριότητα από φυσικούς κινδύνους, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης του εισοδήματος των αγροτών.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α., παρά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους που έχουν υποστεί κι αυτοί από τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές και παρά το αναποτελεσματικό, δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις τους,  απαξιώνοντας το εκτιμητικό έργο  και υπονομεύοντας την υπόσταση του Οργανισμού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από αυτές τις αντίξοες και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας.

Κύριοι της Κυβέρνησης, οι μετακινήσεις των Γεωτεχνικών με ΚΤΕΛ, τρένα, ταξί, κ.λ.π. στα χωράφια,  υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Έλληνες  αγρότες, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου.

Είναι αυτονόητο ότι πολλαπλασιάζονται οι μέρες εργασίας των εκτιμήσεων, υποβαθμίζεται η ποιότητα και αποδοτικότητα των εκτιμήσεων και το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη.

Εδώ πλέον μιλάμε για κατασπατάληση και διασπάθιση των χρημάτων των αγροτών…..

Γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τρίζουν τα θεμέλια του Οργανισμού, καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και κατ΄ επέκταση της Ελληνικής γεωργίας.
Η πολιτική ευθύνη βαραίνει και τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., η οποία ανήμπορη να αντιδράσει ουσιαστικά παρακολουθεί τις εξελίξεις ……
Η προτεινόμενη τροπολογία ρύθμισης των μετακινήσεων των Γεωτεχνικών του ΕΛ.Γ.Α. που με διακομματική συναίνεση προωθείται η κατάθεσή της  προς ψήφιση στην Βουλή, είναι η μόνη λύση επαναφοράς του Οργανισμού στην κανονικότητα.
Η αντεργατική συμπεριφορά της Κυβέρνησης και του Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ., εξαντλείται με την μη έγκριση της συναφθείσας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τα συμβαλλόμενα μέρη (Σύλλογος – Διοίκηση ΕΛ.Γ.Α.), παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του Συλλόγου μας προς τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ..
Η στάση τους αυτής υποδηλώνει ξεκάθαρα τα σχέδιά τους για βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α. υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματά μας που κατακτήθηκαν με αγώνες και δηλώνουμε ότι με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα γεωργοασφαλιστικό σύστημα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, που θα παρέχει προστασία στην αγροτική παραγωγή και θα συμβάλλει  στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής γεωργίας.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ενσκύψει στα προβλήματα του ΕΛ.Γ.Α., που η ίδια δημιούργησε, διασφαλίζοντας και θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα του ΕΛ.Γ.Α., αναλαμβάνοντας την πολιτική της ευθύνη».
Το  Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.  ΕΛ.Γ.Α.

πηγη: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.