Πρώτα υποδόση και συμψηφισμοί σε ΕΦΚ πετρελαίου

 10/10/2016

Οι επιστροφές ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου θα γίνουν μετά τον συμψηφισμό των σχετικών ποσών με τυχόν οφειλές των αγροτών σε ταμεία και δημόσιο ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε ερώτηση βουλευτή.

Απαντώντας στην αγωνία του αγροτικού κόσμου για το πότε θα γίνουν οι σχετικές πιστώσεις, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι σχετικές αποφάσεις για τα ποσά του 2013 και 2014 έχουν υπογραφεί, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα σχετικά με τους συμψηφισμούς των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ, γιατί είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία ταυτοποίησης των σχετικών ποσών. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Λαμία ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν οι αποφάσεις και πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν πληρωμές στους αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013-2014, ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος δήλωσε ότι «οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ για να δουν τα χρήματα».
Για τους συμψηφισμούς στην απάντηση του υπουργού Οικονομικών σημειώνονται τα εξής:
Α. Σύμφωνα με την με αριθμό 121/2015 Γνωμοδότηση του Α’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., έγινε δεκτό ότι, κατά τη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους τυγχάνουν εφαρμογής, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού. Επιπλέον, κατά την επιστροφή του ΕΦΚ στους δικαιούχους, εφαρμόζεται, πλέον των ανωτέρω διατάξεων, η διάταξη της περίπτωσης ΙΑ.2 του άρθρου Πρώτου του ν. 4254/2014 περί παρακράτησης για οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.).
Ειδικότερα, από το προς επιστροφή ποσό του φόρου και κατόπιν της διενέργειας του υποχρεωτικού συμψηφισμού και της παρακράτησης που προβλέπονται στα άρθρα 12, 42 παρ.1 και 48 παρ.2 του Κ.Φ.Δ. (περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση), παρακρατείται ποσό μέχρι το ύψος οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Το ως άνω όριο «ετήσιων εισφορών», αφορά την καταβολή οποιουδήποτε ποσού από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, πλην της περίπτωσης επιστροφής Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος, για τις οποίες ήδη τυγχάνουν εφαρμογής ειδικότερες διατάξεις περί του τρόπου και της διαδικασίας συμψηφισμού με οφειλές των δικαιούχων σε Ο.Κ.Α.
Β. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως αρμόδια Διεύθυνση υλοποίησης έχει πραγματοποιήσει δύο πληρωμές ύψους 72.476.376,87 ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου (βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013), ενώ για το ίδιο έτος εκκρεμούν πληρωμές ύψους 32.882.629,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.