Σε εξέλιξη η αναθεώρηση της ΚΑΠ - προτάσεις απλοποίησης προς τους υπ. Γεωργίας από την Commission


10.10.2016


Σε εξέλιξη η αναθεώρηση της ΚΑΠ - προτάσεις απλοποίησης προς τους υπ. Γεωργίας από την Commission Προτάσεις τροποποίησης των τεσσάρων κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Πρόκειται για τους τέσσερις κανονισμούς της ΚΑΠ οι οποίοι αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη, την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) και τον οριζόντιο κανονισμό σχετικά με την χρηματοδότηση, διαχείριση κα παρακολούθηση της ΚΑΠ (Δείτε σχετικά 12187/16 + ADD 1 + ADD 2 ).
 
Οι εν λόγω προτάσεις περιέχονται σε ένα σχέδιο κανονισμού που ονομάζεται Omnibus και είναι μέρος του πακέτου αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της Ε.Ε., στοχεύοντας στην περαιτέρω απλούστευση της ΚΑΠ, ενώ χορηγεί επίσης ενισχυμένη επικουρικότητα και ευελιξία.

Τα γεωργικά στοιχεία της πρότασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
-μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια για τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή του ορισμού του «ενεργού αγρότη»,
-την εισαγωγή ενός ειδικού εργαλείου σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο απευθύνεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
-απλούστερους κανόνες πρόσβασης σε δάνεια και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα,
-χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ δραστηριότητες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα φρούτα και τα λαχανικά προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών,
-απλούστερες διαδικασίες για τη διαχείριση των εισαγωγικών δασμολογικών ποσοστώσεων,
- απλούστερες διαδικασίες για τον καθορισμό του συντελεστή προσαρμογής εντός της δημοσιονομικής πειθαρχίας,
 
Τα θέματα της συνεδρίασης των υπουργών
 
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ξεκινά στις 10.00, ώρα Λουξεμβούργου, υπό την προεδρία της υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξη της Σλοβακίας, κας Gabriela Matečná,.
 
Η συνάντηση θα ξεκινήσει με μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων 2017 στη Βαλτική Θάλασσα.

Στη συνέχεια, θα συνεχίσει με τα αγροτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή:
-Με την παρουσίαση της λεγόμενης πρότασης κανονισμού Omnibus, που προαναφέρθηκε, και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων.
-Επίσης, οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως: η κατάσταση των αγροτικών αγορών, οι τομείς της ζάχαρης και του χοιρείου κρέατος, το πρασίνισμα της ΚΑΠ, η καλή διαβίωση των ζώων και για τα  των διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα επιστρέψουν στα θέματα αλιείας και θα έχουν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας για το 2017 και την ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 - 21 Νοεμβρίου 2016 στην Πορτογαλία.

Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2017 για ορισμένα αποθέματα ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα.
 
Σημειώνεται πως οι σχετικές συνεντεύξεις τύπου που θα δοθούν και οι δημόσιες συζητήσεις του Συμβουλίου Θα μεταδίδονται με βίντεο συνεχούς ροής από τον σύνδεσμο: http://video.consilium.europa.eu
πηγη:www.paseges.gr