Νέος κίνδυνος η πανώλη μηρυκαστικών που έρχεται από Τουρκία, μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης ζητούν από το ΥπΑΑΤ 25 βουλευτές

30-11-2016
Νέος κίνδυνος η πανώλη μηρυκαστικών που έρχεται από Τουρκία, μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης ζητούν από το ΥπΑΑΤ 25 βουλευτές
Την απειλή μιας ακόμα επικίνδυνης ζωονόσου, της πανώλης των μηρυκαστικών, αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι σε περιοχές κοντά στην Τουρκία, όπως ο Έβρος και τα νησιά του Β. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Αυτό αναφέρουν σε ερώτησή τους 25 βουλευτές της ΝΔ, απευθύνοντας έκκληση προς τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου, ώστε να ληφθούν μέτρα πρόληψης από πλευράς υπουργείου. «Πρόκειται για ζωονόσο που έχει προκαλέσει επιζωοτία και σοβαρότατες ζημιές σε κοπάδια αιγοπροβάτων στα δυτικά παράλια της Τουρκίας και όχι απλώς σποραδικά κρούσματα», αναφέρουν οι βουλευτές. Επιπλέον τονίζουν ότι η ενημέρωση των παραγωγών κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας και της παραπλανητικής εικόνας της νόσου, που μπορεί να μπερδέψει τους κτηνοτρόφους σχετικά με την κατάσταση του κοπαδιού τους. Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον κ. Α. Σαχπατζίδη, Διευθυντή Κτηνιατρικής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης για το ζήτημα..
«Στην Τουρκία καταγράφονται κρούσματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε μια πρώτη σύσκεψη, στις 18/10, με εκπροσώπους κτηνιάτρων όλης της χώρας και δύο προσκεκλημένους εισηγητές από την Ε.Ε. για να συζητήσουμε για τη νόσο. Θα πραγματοποιήσουμε το προσεχές διάστημα ενημερωτικές ημερίδες στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Οπότε θεωρώ ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο προετοιμασίας της νόσου. Η πανώλη των μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται με έντομα, είναι ένα νόσημα το οποίο, ευτυχώς για μας, προχωράει αργά. Εάν οι κτηνοτρόφοι μας αποφύγουν κάθε παράνομη μετακίνηση - γιατί νόμιμη δεν επιτρέπεται - ζώων ή εξοπλισμού από Τουρκία στο έδαφός μας θα έχουμε ένα καλό δίχτυ προστασίας. Εάν οι κτηνοτρόφοι τηρήσουν στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις τους (απαγόρευση εισόδου ανθρώπων, προσώπων, υλικών από μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις), νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό έχουμε πάρει τα μέτρα αντιμετώπισης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το νόσημα δεν μπορεί να ξεφύγει», δήλωσε ο κ. Σαχπατζίδης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η πιθανότητα να μεταφερθεί η νόσος στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη, ενώ κτηνίατροι γνώστες του θέματος ανέφεραν ότι: «αν και η νόσος μπορεί να μπερδευτεί από κάποιον κτηνοτρόφο με άλλες (όπως π.χ. η ευλογιά), πάντοτε γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τι νοσεί το ζώο».
Πάντως ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ανέφεραν στον ΑγροΤύπο ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις κτηνιάτρων, που εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ

πηγη:www.agrotypos.gr