Προς αναστολή ενός έτους ο φόρος υπεραξίας χωραφιών

 25/11/2016 

Την απόφαση να αναστείλει για ακόμη ένα έτος -μέχρι το τέλος του 2017- τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα και τα αγροτεμάχια φαίνεται πώς έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απαντώντας στα σενάρια για το ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ που έχει γραφεί ως έσοδο στο νέο προϋπολογισμό από τον φόρο υπεραξίας σημειώνουν ότι η πρόβλεψη αυτή είναι τυπική και περιελήφθη επειδή δεν έχει ακόμη περάσει και τυπικά η διάταξη για την αναστολή του φόρου.
Η σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει στη Βουλή έως το τέλος του έτους και θα προβλέπει την αναστολή του φόρου υπεραξίας έως και το τέλος του 2017.
Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων θεσπίστηκε το 2013 και λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή του ανεστάλη έως το τέλος του 2016. Ο φόρος -σύμφωνα με όσα είχαν ψηφιστεί- υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει μεταξύ της διαφοράς τιμής αγοράς και τιμής πώλησης ενός ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση για να ανασταλεί ο φόρος εκ νέου θα πρέπει να περάσει νέα διάταξη στη Βουλή.
Ο φόρος υπεραξίας είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και στις αρχές του 2000 αλλά ακυρώθηκε λόγω τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν στην προσπάθεια εφαρμογής του.
Υπό την καθοδήγηση των θεσμών στο νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που ψηφίστηκε το 2013 επανήλθε ο φόρος, αλλά τελικά και πάλι πηγαίνει σε συνεχείς αναβολές λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή του αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η κτηματαγορά βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών.

πηγη: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.