Το αγροτικό δε λύνεται με δύο ώρες συζήτηση, ενισχύουμε το συλλαλητήριο

 10/02/2017 

Στην κορυφή της λίστας προς συζήτηση προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες το εργόσημο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.Πανάγος Γιάννης
Με διάθεση για εκτενή διάλογο με το υπουργείο αλλά και αποφασιστικότητα να μην κάνουν πίσω στα αιτήματά τους κατέφθασε το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου επιτροπή 20 εκπρόσωπων των αγροτικών μπλόκων από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συναντηθούν με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.
Στην κορυφή της λίστας προς συζήτηση προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες το εργόσημο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.




















Η συνάντηση, που διήρκησε σχεδόν δυόμιση ώρες, όπως ήταν αναμενόμενο δεν έφτασε στην ουσία των προβλημάτων των αγροτών, ενώ αυτή τη φορά το κυβερνητικό επιτελείο είχε ως άλλοθι τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που εμπόδιζαν την οποίαδήποτε ανάληψη μέτρων με δημοσιονομικό κόστος. 
«Σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς» ήταν η πρώτη δήλωση Αποστόλου αμέσως μετά τη συνάντηση.
Στην ευρεία σύσκεψη παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.
Με αγωνιστικό πνεύμα και μαχητικότητα, κάτω από το συντονισμό του Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες πριν τη συνάντησή τους με τον υπουργό σε μια σύντομη συζήτηση που είχαν αποφάσισαν ότι ο αγώνας δε θα τελειώσει σε καμία περίπτωση μετά το διάλογο της Παρασκευής.

Το μήνυμα που θα στείλουν προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι οποιεσδήποτε και να είναι οι υποσχέσεις του υπουργείου, το συλλαλητήριο της Τρίτης θα είναι ενισχυμένο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από όλη την Ελλάδα.

«Το αγροτικό δε λύνεται ούτε με δύο ώρες συζήτηση, ούτε με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τα πράγματα. Εμείς όμως σε κάθε περίπτωση θα ενισχύσουμε το συλλαλητήριο της Τρίτης», διεμήνυσε ο Βαγγέλης Μπούτας στην επιτροπή.

Φορολογικό, ασφαλιστικό, συντάξεις, κόστος παραγωγής, οφειλές στον ΟΓΑ, αγροτικά χρέη, τιμές των προϊόντων, αγροτικές ενισχύσεις, τα οφειλόμενα δάνεια και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο των αγροτών. Στην κορυφή της λίστας προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες το εργόσημο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Αποχωρούν από τον κόμβο του αεροδρομίου και επιστρέφουν στα Πράσινα Φανάρια
Αποχωρούν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής από τον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και επιστρέφουν στην αρχική τους θέση στα Πράσινα Φανάρια.
Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη του τοπικού συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε στο σημείο λίγο πριν το μεσημέρι και εν πολλοίς υπαγορεύτηκε και από την ισχυρή πίεση που ασκείται πλέον από τις δημόσιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες βράδυ στον κόμβο του αεροδρομίου, όταν ήταν σε εξέλιξη η καθιστική διαμαρτυρία τους, που έκλεινε και τη μόνη παρακαμπτήριο, μέσω του καζίνο, προς το αεροδρόμιο βρέθηκαν δύο εισαγγελείς και κατέστησαν σαφές πως αν συνεχιστεί η παρακώλυση των συγκοινωνιών από και προς το Μακεδονία, τότε θα επιληφθούν.
Η επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών, πάντως, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί από την εισαγγελική απειλή, αφού πρόθεσή τους είναι να παραμείνουν στο σημείο και να κρατήσουν και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στη στροφή προς τη Θέρμη, μέχρι να έχουν κάποια απάντηση από την κυβέρνηση για διάλογο υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά τις κινήσεις των άλλων μπλόκων, στο Δερβένι είναι σε αναμονή, ενώ στους Ευζώνους οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί κλείσιμο και της σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς και αποκλεισμός του Τελωνείου της Δοϊράνης, ενώ στις Σέρρες το μπλόκο του Λευκώνα παραμένει αυτή την ώρα ανοικτό.


πηγη: www.agronews.gr