Από 15 Μαρτίου 2017 οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, μειωμένο κόστος και απλοποίηση της διαδικασίας υποσχέθηκε ο υπουργός

02-03-2017

Από τις 15 Μαρτίου ξεκινούν οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη (2/3) ο υπουργός κ. Ε. Αποστόλου, παρόντος της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι δηλώσεις θα είναι ανοιχτές έως και τις 15 Μαΐου για υποβολή δήλωσης καλλιέργειας χωρίς πρόστιμο, ενώ μετά από αυτή την ημερομηνία και έως τις 9 Ιουνίου θα είναι δυνατή η δήλωση, αλλά με ποινή. Ο ίδιος γνωστοποίησε την κατάργηση των φορέων Β' βαθμού τονίζοντας παράλληλα ότι πάγιος στόχος του υπουργείου είναι η απλοποίηση της διαδικασίας και η μείωση του κόστους της. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δασικών χαρτών το οποίο, όπως είπε, καθυστέρησε την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ, εκφράζοντας τη βούληση του ΥπΑΑΤ να λύσει τα προβλήματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν, ώστε να μη χαθούν αγροτικές εκτάσεις.
Δηλώσεις ΟΣΔΕ online για όλους τους παραγωγούς, κόστος δήλωσης πάνω στην αίτηση
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η online πλατφόρμα μέσω της οποίας ο παραγωγός μπορεί να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ μόνος του, εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται ενώ επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες (και στους κτηνοτρόφους). «Για όσους δεν έχουν κάνει μεταβολή η δήλωση ΟΣΔΕ θα είναι δωρεάν» διευκρίνισε ο υπουργός γνωστοποιώντας ότι καταργούνται οι φορείς Β' βαθμού. Πλέον οι πύλες θα είναι οι φορείς Α', τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που θα υποδέχονται τους παραγωγούς, ενώ μια επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ελέγχει το έργο του δικτύου των φορέων και του φορέα συντονισμού (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ), που θα ασχολείται με τις ενστάσεις, τις επικαλύψεις κ.λ.π.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το κόστος υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ θα αναγράφεται πάνω στην αίτηση, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ των τιμών από τους τιμοκαταλόγους που θα έχει πάρει από τους φορείς (πύλες). Επίσης από το υπουργείο έγινε αναφορά και για ένα ποσό (7,55 ευρώ ανά δήλωση) που μέχρι πέρσι πήγαινε υπέρ του φορέα συντονισμού και αναμένεται να συζητηθεί η μείωσή του.
Ειδικότερα όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου:
1. Τη φετινή περίοδο η ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή της ON LINE υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω, επεκτείνεται δε η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων,
2. Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ, με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι  η  κατάργηση των φορέων Β’ βαθμού. Όλοι πλέον οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων» .
4. Συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ  Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη  της εποπτείας και του ελέγχου των Φορέων καθώς και της  αξιολόγησης  του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του Δικτύου των Φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεων των Φορέων υποδοχής και του Φορέα συντονισμού, οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές Προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις (ΣΔΕΠΥΑΠ) που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης η Επιτροπή φροντίζει για την εφαρμογή  των απαιτήσεων του ISO 27001:2013 για την Διαχείριση Ασφάλειας  Πληροφοριών, που πρόσφατα απέκτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
5. Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλής διαχείρισης, το κόστος για την υποβολή της κάθε  Αίτησης θα αναγράφεται στην Αίτηση, (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).
Δασικοί χάρτες
«Αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο κράτος είναι οι δασικοί χάρτες. Γνωρίζω τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό τομέα», δήλωσε στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Αποστόλου δείχνοντας να συμμερίζεται την ανησυχία των αγροτών καθώς όπως είπε «αν αναγνωριστούν αγροτεμάχια ως δασικοί χάρτες, χάνονται οι ενισχύσεις».
Η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να  μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα  σε μια κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι έχω δεχθεί αγωγές αρκετών εκατ. ευρώ για τα θέματα αυτά.

Ασφαλώς και γνωρίζουμε  τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν  τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων. Γι αυτό εξάλλου σύμφωνα με το ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.

Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών - και της κυβέρνησης συνολικά - να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών .

Οι επιπτώσεις που τυχόν  προκύψουν από τη κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων.
Θέλω κλείνοντας να εκφράσω τη διαφωνία μου με τις απόψεις που  προτείνουν λύσεις τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών. Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά  και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα.

Διαβάστε τι δήλωσε αναλυτικά ο κ. Αποστόλου στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ

πηγη:www.agrotypos.gr