Πρωταθλητές στην παραχάραξη το 20αρι και το 50αρι του Ευρώ


28.03.2017


Πρωταθλητές στην παραχάραξη το 20αρι και το 50αρι του ΕυρώΤα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης συγκεντρώνουν τα νομίσματα των 20 και 50 ευρώ, αποτελώντας πλέον σοβαρό κίνδυνο για τους χρήστες, που απειλούνται με απώλεια εισοδήματος και σοβαρές εμπλοκή με τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Οι παραχαράξεις στα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ αγγίζουν το 80,3% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί το «ταπεινό» 5ευρω.

Σε χώρες της ευρωζώνης σε ποσοστό 93,6% είναι πιθανό να προμηθευτεί κάποιος πλαστό χαρτονόμισμα ενώ στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό μειώνεται θεαματικά.

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα – δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ – παροτρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των παραχαράξεων του Ευρώ η ΕΚΤ αποσύρει το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αντικαθιστώντας το με ένα νέο. Το 50ευρω, όπως το ξέρουμε θα διατηρηθεί στην κυκλοφορία ως τις 4 Απριλίου, αλλά και μετά από την ημερομηνία αυτή θα συνεχίσει να κυκλοφορεί κανονικά μέχρι την σταδιακή απόσυρσή του.

Σε βάθος χρόνου, όσοι έχουν αποθεματοποιήσει χρήματα στο σπίτι ή σε θυρίδες θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν σταδιακά με το νέο χαρτονόμισμα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

πηγηwww.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.