Υπόσχεση από ΥπΑΑΤ για ΚΥΑ αναγραφής χώρας προέλευσης κρέατος στις ταμειακές μηχανές, ρύθμιση δανείων και Σχέδια Βελτίωσης ζητάνε οι χοιροτρόφοι

1-03-2017

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη (1/3/2017), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου της χοιροτροφίας. Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπούρας αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων και ζήτησε την εφαρμογή των ισοζυγίων στα σημεία τυποποίησης και την αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές των σημείων πώλησης. Πρότεινε επίσης τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ενυπόθηκων και εγγυημένων από το Ελληνικό δημόσιο δανείων. Συζήτησαν ακόμη και για τις επενδύσεις στον κλάδο μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Ο Υφυπουργός κ. Κόκκαλης ενημέρωσε ότι για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αναμένεται προς υπογραφή η ανάλογη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των δανείων, o Υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ήδη νομοσχέδιο σε διαβούλευση και θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπούρας, «οι ελληνοποιήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο. Έρχονται χοιρινά κρέατα από το εξωτερικό και πωλούνται σαν ελληνικά. Κάποιοι κερδοσκοπούν με την ευαισθησία του Έλληνα καταναλωτή για τα ντόπια προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε καλή συνεργασία με τις ηγεσίες των υπουργείων. Πράγματι έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά και ετοιμάστηκε μια ΚΥΑ για τις ελληνοποιήσεις, η οποία θα ικανοποιήσει και το πάγιο αίτημά μας το οποίο είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ταμειακή μηχανή. Εκεί μπορεί πραγματικά να αντιμετωπισθεί η ελληνοποίηση. Όπως μας τόνισε ο Υφυπουργός είναι θέμα ημερών να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ για την ιχνηλασιμότητα και εμπορία κρέατος, με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα».
Όσον αφορά το θέμα εγγυημένων από το Ελληνικό δημόσιο δανείων, ο κ. Μπούρας επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς δεν ζητάμε κάτι το ξεχωριστό αλλά να συμπεριληφθούν και αυτά τα δάνεια, που είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, στην οποιαδήποτε ρύθμιση δανείων αποφασίσουν. Τα περισσότερα δάνεια αφορούν την περίοδο με τις κρίσεις τιμών στα δημητριακά».
Τέλος ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις επενδύσεις στον κλάδο της χοιροτροφίας. «Περιμένουμε τα Σχέδια Βελτίωσης. Μας είπαν ότι θα προκηρυχθούν αρχές του έτους, στη συνέχεια μιλάνε για Σεπτέμβριο. Ο κλάδος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και περιμένουμε να προκηρυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε.

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.