Προς κατάργηση οδεύει η «αποικιοκρατική» σύμβαση με την GAIA Επιχειρείν – συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΠΕΦΑ


30.03.2017


Προς κατάργηση οδεύει η «αποικιοκρατική» σύμβαση με την GAIA Επιχειρείν – συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΠΕΦΑΎστερα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Επιτροπή που έλαβε τη σχετική εξουσιοδότηση, κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου, από 150 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων που εκπροσωπούν περισσότερους από 400.000 αγρότες και σε στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασίστηκε η άρση των εμποδίων για την υπογραφή του ΣΔΕΠΥΑΠ.
Ωστόσο, κανένα από τα εκπροσωπούμενα ΚΥΔ δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον Συντονιστή, δηλαδή την GAIA Επιχειρείν, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και απολύτως καμία περίπτωση δεν υπάρχει να διακοπεί η πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώρηση των Δηλώσεων, όπως εκβιαστικά ισχυριζόταν η εν λόγω ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία, επιχειρώντας να κάμψει το ηθικό και τις αντιστάσεις των ΚΥΔ που δεν δέχονται να γίνουν παραμάγαζά της.

Πλέον οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την τελική μορφή που θα έχει το νέο κείμενο της σύμβασης μεταξύ του Προέδρου της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιώργου Ανέστης, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωση Φορέων Α (ΠΕΦΑ), κ. Ιωάννη Φλωρίδη, των δικηγόρων των δύο οργανώσεων και των δικηγόρων του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνεται πως σήμερα, όλα τα ΚΥΔ λειτουργούν κανονικότατα και όπως αποσαφήνισε και το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κανένας Συντονιστής δεν έχει τη νομική δυνατότητα να "ανοιγοκλείνει" τα ΚΥΔ, αλλά ούτε και την τεχνική. Αυτό ήταν και παραμένει αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αγρονίου: «Πως θα μπορούσε η εν λόγω ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία να διακόψει την πρόσβαση από ένα σύστημα, που, πολύ απλά, δεν της ανήκει;

Η συμφωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ενσωμάτωση με παράρτημα των παρατηρήσεων επί του ΣΔΕΠΥΑΠ ή νέα απόφαση. Πλέον, τα ΚΥΔ απρόσκοπτα προχωρούν σε υπογραφή της σύμβασης με τον Οργανισμό.

Καμία σύμβαση, ωστόσο, δεν υπογράφουν με τον Συντονιστή, μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύστατος εκβιασμός του Συντονιστή έπεσε και αυτός στο κενό, καθώς οι διοικήσεις των ΚΥΔ αντιστάθηκαν και έμειναν στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενες την αυτοτέλεια, την αξιοπρέπεια, τους εργαζομένους και τους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς που εκπροσωπούν.

Όσο για εκείνους που έσπευσαν να υποστείλουν τη σημαία και να υποταχθούν άνευ όρων στις ορέξεις του Συντονιστή, αντικαθιστώντας ακόμη και την επωνυμία τους με το σήμα κατατεθέν της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία τους έταξε μονοπωλιακές καταστάσεις και άλλα τινά, αναμφίβολα σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με μια όλως δυσάρεστη για αυτούς πραγματικότητα, για την οποία και θα κληθούν να απολογηθούν στα μέλη τους».

πηγη:www.paseges.gr