Με τη λήξη της μίσθωσης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη

 25/05/2017 

Αν ο μισθωτής των δικαιωμάτων δεν ενεργοποιήσει για δύο συνεχόμενα έτη μέρος ή το σύνολο αυτών, τα δικαιώματα οδηγούνται στο Εθνικό Απόθεμα.Σε περίπτωση που γεωργός κατέχει οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, μπορεί δυνητικά να μεταβιβάσει το σύνολο ή μέρος αυτών σε άλλον γεωργό, με ή χωρίς γη. Σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων με γη, η γη θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ισάριθμο ή μεγαλύτερο αριθμό επιλέξιμων εκταρίων από τον αριθμό των δικαιωμάτων.
Αν ο μισθωτής των δικαιωμάτων δεν ενεργοποιήσει για δύο συνεχόμενα έτη μέρος ή το σύνολο αυτών, τα δικαιώματα οδηγούνται στο Εθνικό Απόθεμα.
Ο μεταβιβαστής έχει τη δυνατότητα να τα μεταβιβάσει οριστικά (με πώληση ή όποια άλλου είδους οριστική συμφωνία) ή να τα μεταβιβάσει προσωρινά (να τα εκμισθώσει για ορισμένο χρονικό διάστημα). Με τη λήξη της περιόδου εκμίσθωσης των δικαιωμάτων, αυτά επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη.



Τα παραπάνω διευκρινίζει ενημερωτικό φυλλάδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος 2017.

Επιπλέον, εφιστάται η προσοχή των παραγωγών στην καταληκτική ημερομηνία για τις μεταβιβάσεις, για την οποία τονίζεται ότι «Ειδικά για το έτος ενίσχυσης 2017, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 1194/45925/2017 ΥΑ (Β'  1607/2017)και την υπ' αριθμ.  41171/15.05.2017 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνονται υπόψη ως εμπρόθεσμες οι αιτήσεις μεταβίβασης που υποβάλλονται στη διαδικτυακή εφαρμογή ως την καταληκτική ημερομηνία 09/06/2017».

Bρείτε εδώ το σχετικό Ενημερωτικό φυλλάδιο για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων 2017.pdf


Σχετική ερώτηση στο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Γεωργός Α μισθώνει το σύνολο των δικαιωμάτων του στον γεωργό Β από 01.01.2017 ως 01.05.2019. Ποιο έτος ενίσχυσης θεωρείται ότι τα δικαιώματα ενίσχυσης «επιστρέφουν αυτόματα στον ιδιοκτήτη»;

Δεδομένου ότι το δικαίωμα ενίσχυσης μπορεί να ενεργοποιηθεί μία φορά κάθε έτος από τον γεωργό που το κατέχει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, το έτος 2019 θεωρείται ότι τα δικαιώματα επιστρέφουν στον γεωργό Α, ο οποίος και μπορεί να τα ενεργοποιήσει (να υποβάλλει δηλαδή ενιαία αίτηση ενίσχυσης δηλώνοντας τουλάχιστον ισάριθμο με τον αριθμό των δικαιωμάτων αριθμό επιλέξιμων αγροτεμαχίων) για το έτος ενίσχυσης 2019.

Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που ο μισθωτής των δικαιωμάτων δεν ενεργοποιήσει για δύο συνεχόμενα έτη μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων (μισθωμένων ή και ιδιόκτητων), οπότε οδηγείται στο Εθνικό Απόθεμα ισάριθμος αριθμός δικαιωμάτων με αυτά που δεν ενεργοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενα χρόνια. Κατά προτεραιότητα οδηγούνται στο Εθνικό Απόθεμα τα δικαιώματα με τη χαμηλότερη μοναδιαία αξία, ανεξαρτήτου εάν είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα.

πηγη:www.agronews.gr