Παραμένει το πρόβλημα με τους κωδικούς 037 και 038 στις φορολογικές δηλώσεις αγροτών, το Υπουργείο Οικονομικών ούτε το λύνει ούτε δίνει παράταση

02-06-217
Παραμένει το πρόβλημα με τους κωδικούς 037 και 038 στις φορολογικές δηλώσεις αγροτών, το Υπουργείο Οικονομικών ούτε το λύνει ούτε δίνει παράταση
Παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα εισοδήματα των αγροτών που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα (κωδ. 037-038), τα οποία δεν μπορεί να αλλάξουν και προέρχονται από παλιά και λανθασμένα στοιχεία του ΥπΑΑΤ.
Όπως δηλώνουν λογιστές στον ΑγροΤύπο «το λάθος είναι ότι στο έντυπο Ε1 τα στοιχεία αυτά είναι προσυμπληρωμένα. Παίζουν μεγάλη σημασία αυτοί οι κωδικού γιατί έτσι θα φανεί αν είσαι κατ’ επάγγελμα αγρότης για να έχεις μείωση του φόρου. Έχουν πάρει ένα αρχείο του 2015 που δεν έχει ενημερωθεί το 2016. Και πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα χρόνο».
Για τον λόγο αυτό, φορείς των λογιστών και της αγοράς έχουν ζητήσει ήδη από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση έως τις 26 Ιουλίου, καθώς δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα αφού η α΄ δόση του φόρου εισοδήματος πρέπει να πληρωθεί μία εβδομάδα αργότερα, στο τέλος του μηνός.

Στο μεταξύ με ρυθμούς «χελώνας» κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις. Μέσα σε δύο μήνες έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. δηλώσεις Ε1 και απομένουν 4,3 εκατομμύρια για να υποβληθούν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 1/6/2017, να αναφέρει ότι δεν θα δώσει παράταση στη διορία που λήγει τέλος Ιουνίου, άλλα δείχνουν όμως τα στοιχεία από την πορεία υποβολής των δηλώσεων Ε1.

Ποιο είναι το πρόβλημα στο Ε1
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, στο έντυπο Ε-1 στην 1η σελίδα έχουν προστεθεί τέσσερις νέοι κωδικοί:
  • 021/022: Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και είστε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ;
  • 037/038: Είστε κατ’ επάγγελμα αγρότης;

Οι πρώτοι δύο κωδικοί αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ατομική επιχείρηση και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις της ασφάλισης για επιχειρήσεις σε περιοχές με πληθυσμιακά όρια.

Οι επόμενοι δύο κωδικοί (037/038) προσδιορίζουν το αφορολόγητο που θα έχουν ή δεν θα έχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα.

Οι κωδικοί αυτοί (όπως και οι προηγούμενοι) είναι προσυμπληρωμένοι. Δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς. Όταν πάμε να ενημερώσουμε τα στοιχεία του φορολογουμένου, ενημερώνονται αυτομάτως και οι κωδικοί αυτοί, με στοιχεία που αντλεί το taxis από το υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία αυτά, τα οποία τροφοδοτεί το ΥπΑΑΤ προέρχονται από ενημέρωση του έτους 2015. Εκείνη τη χρονιά κάποιος μπορεί να ήταν αγρότης και σήμερα να μην πληροί τα κριτήρια αυτά, ή και το αντίθετο.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί αν υποβάλουν την δήλωση οι αγρότες (με τα λανθασμένα στοιχεία) τότε θα βγει στο εκκαθαριστικό του, το ποσό του φόρου που θα προκύψει και θα οφείλει φόρο τον οποίο δεν πρέπει να καταβάλει. Πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής του και να ζητήσει να του εκδώσουν τη βεβαίωση ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης. Όταν την παραλάβει θα πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην αρμόδια ΔΟΥ και να ζητήσει να γίνει επανεκκαθάριση της αρχικής δήλωσης.

Η άλλη λύση είναι «να υποβάλλει τη δήλωση με επιφύλαξη». Στην περίπτωση αυτή δεν εκκαθαρίζεται και κατ’ επέκταση δεν βεβαιώνεται ο φόρος, αλλά πρέπει να υποβληθούν όλα τα δικαιολογητικά στη ΔΟΥ η οποία θα κάνει και την εκκαθάριση.

πηγη:www.agrotypos.gr